Држава ће надокнадити сву штету изазвану поплавама

Држава ће надокнадити сву штету изазвану поплавама

27/06/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће држава помоћи обнову сваке оштећене куће у поплавама које су недавно задесиле Србију, и послао поруку да је држава ту за своје грађане и да има новца за ту намену.

„Данас сам обишао месну заједницу Јунковац, у општини Лазаревац, која је недавно погођенa поплавама, и посетио сам породицe Јовановић и Маринковић. Важно ми је да поручим грађанима да је држава довољно јака и снажна, да имамо довољно новца и да ћемо сваку кућу која је оштећена обновити, а то је оно и што је обећао председник Србије Александар Вучић“, изјавио је министар Мали приликом обиласка поплављених домаћинстава и подручја на територији општине Лазаревац.

Он је похвалио локалну самоуправу Лазаревац и председника те општине Бојана Стевића на брзој реакцији, и на томе што је општинска комисија ефикасно урадила свој део посла.

Локална самоуправа у Лазаревцу пописала је све и знамо колико новца треба да исплатимо и на који начин људима да помогнемо. Када имате овакву ситуацију, најпре је битно да су сви живи и здрави, али и да се зна да је држава ту, да помажемо онима којима је помоћ најпотребнија. Ми ћемо гледати да овај новац уплатимо што пре, навео је Мали, и додао да то исто важи и за сва места широм Србије.

Он је рекао и да је у Лазаревцу поплава захватила 64 стамбена објекта, од чега у Јунковцу 24, као и да је у тој месној заједници седам кућа било потпуно под водом.

Министар је апеловао на све општине да ангажују своје комисије и капацитете и пошаљу пописану штету како би Влада донела одлуку и новац што пре исплатила.

„Новца има, новац није проблем само да се та процедура убрза. Свака кућа која је оштећена биће и обновљена. То је обећање нашег председника, обећање које ћемо испунити. Такође, то важи за све пластенике који су оштећени, за стоку која је угинула, све што треба да урадимо ћемо и урадити“, поручио је Мали, и још једном подвукао да је држава ту, да жели да чује који су проблеми и да зна како да реагује када су овакве ситуације у питању.

Председник Општине Лазаревац Бојан Стевић захвалио се министру Малом на његовом ангажману.

Знамо да његова реч има тежину и несумњиво да ће ова посета допринети решавању проблема који су настали услед изливања реке Турије и реке Пештан на територији општини Лазаревац. Ове елементарне непогоде угрозиле су домаћинства и свакодневну егзистенцију људи на територији Лазевца, али и широм Србије, навео је Стевић.

Председник Општине је изразио очекивање да ће већ следеће недеље моћи да се исплати прва транша помоћи грађанима чије су куће пописане у овој елементарној непогоди.

„Надам седа ћемо све решити уз помоћ министра и других државних органа, пре свега, реку Турију и реку Пештан како би предупредили будуће нежељене последице“, истакао је Стевић.

У општини Лазаревац је укупно девет месних заједница погођено поплавама, и у њима је проглашена ванредна ситуација. Када је реч о оштећеној и порушеној инфраструктури у Лазаревцу, један мост је потпуно уништен док су два оштећена, а штета је забележена и на две локалне саобраћајнице.

Према извештају општинске комисије, у Лазаревцу су у поплавама оштећена 64 стамбена објекта.

Оштећени објекти биће категорисани према степену оштећења и за сваку категорију одређен је износ државне помоћи. Важно је напоменути да је Влада увећала износе државне помоћи за свих пет категорија оштећења насталих у поплавама – прва категорија оштећења увећана је са 120.000 на 200.000 динара, друга категорија са 200.000 на 300.000 динара, трећа категорија са 250.000 на 400.000 динара, четврта категорија са 350.000 на 500.000 динара, и за пету категорију оштећења накнада је увећана са 600.000 динара на 800.000 динара.