Унапређење здравственог система у фокусу Србије

Унапређење здравственог система у фокусу Србије

23/06/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са директором Регионалне канцеларије Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом.

 

На почетку састанка, Клуге је премијерки изјавио саучешће поводом недавних трагедија које су задесиле Србију.

Фокус наше земље је на унапређењу здравственог система, подвукла је председница Владе и додала да то подразумева дигитализацију тог сектора са циљем централизовања података, затим рад на превенцији и менталном здрављу.

Брнабић је рекла да је у овом тренутку веома важно да посебан акценат буде на побољшању менталног здравља грађана, истакавши да се Србија после недавних трагедија суочава са различитим изазовима који се могу одразити на ментално здравље свих становника, посебно младих.

Када је реч о превенцији, сада су грађанима много доступнији специјалички прегледи него што је то било раније. Председница Владе је оценила да је то веома битно, јер се раним откривањем здравствених проблема они лакше и решавају.

Брнабић се захвалила Клугеу на сарадњи током пандемије ковида-19 и на реализацији различитих пројеката, посебно када је реч о техничкој помоћи и на експертизи, што ће допринети унапређењу нивоа здравствене заштите у нашој земљи.

Клуге се сагласио са премијерком и рекао да су исти приоритети и Европске уније и подвукао да ће се залагати да се кроз ИПА фондове помогне Србији, као и да верује да ће СЗО бити препознат као потенцијални партнер наше државе.

Директор Регионалне канцеларије СЗО за Европу честитао је премијерки на избору Србије за домаћина Међународне специјализоване изложбе EXPO 2027. године.

Састанку су присуствовали министарка здравља Даница Грујичић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.