Бројне активности усмерене на олакшање трговине

Бројне активности усмерене на олакшање трговине

23/06/2023 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић/МУСТ

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, након данашње седнице Националног координационог тела за олакшање трговине, поручио је да преузимањем дужности председавања Националним координационим телом за олакшање трговине, за њега лично као човека из привреде, је од суштинске важности да у наредном периоду направи резултате који ће значити привреди.

 

Министарство трговине је поставило тему реформи као приоритет, које имају за циљ олакшање пословања за наше компаније и повећање БДП-а наше државе. Влада Републике Србије снажно подржава све економске и трговинске процесе који имају за циљ придруживање ЕУ и јачању регионалне економске сарадње. У току су преговори о споразумима о слободној трговини са Kином, Египтом, УАЕ и Р. Kорејом, па самим тим очекујемо да ће ови споразуми допринети даљем приливу инвестиција у Србију, изјавио је министар Момировић.

Министар је додао да је у претходном периоду урађено много када је реч о регионалним економским иницијативама и да је за кратко време у оквиру Иницијативе Отворени Балкан укинут одређени број такси и накнада, као и поједине непотребне процедуре на граничним прелазима, што је допринело да се време за извоз и увоз одређених прехрамбених производа упола скрати, а директни трошкови такси и накнада смање у неким случајевима и за 80 одсто.

Ово је резултирало увећањем трговине у оквиру иницијативе, па је тако у 2022. години наша укупна трговина са Северном Македонијом порасла за око 30 одто, а са Албанијом око 15 одсто. То је одличан правац у којем треба ићи када говоримо и о томе шта би требало да буду приоритети рада и нашег тела у наредном периоду, рекао је Момировић.

Нaциoнaлно координационо тело oбрaзуje стручнe рaднe групe чиjи су зaдaци дa рaзмaтрajу пojeдинaчнa питaњa и учествују у прeдлaгању рeшeњa у циљу oлaкшaњa спољне тргoвинe, oтклaњaњa бaриjeрa у тргoвини, убрзaњa и мoдeрнизaциje цaринскoг пoступкa и спрoвoђeњa кoнтрoлa приликoм извoзa, увoзa и трaнзитa рoбe, пojeднoстaвљeњa и смaњeњa фoрмaлнoсти, уз aктивнo учeшћe и присуство заинтересованих чланова пoслoвнe зajeдницe, комора и других асоцијација, других ималаца јавних овлашћења, представника научних и образовних установа, као и других организација које могу утицати на олакшање спољне трговине.