Направљен стратешки искорак у односима Србије и Мађарске

Направљен стратешки искорак у односима Србије и Мађарске

20/06/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

На састанку државног врха Србије и Мађарске на Палићу, на којем је конституисан Стратешки савет за сарадњу Србије и Мађарске и потписано више међудржавних споразума, истакнуто је да су политички односи двеју земаља на највишем нивоу, а да је трговинска размена 3,6 милијарди евра.

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је, у обраћању после прве седнице Савета, да је направљен стратешки искорак у односима Србије и Мађарске, изразивши захвалност мађарском руководству на помоћи у области енергетике.

Он је рекао да је Србија, захваљујући Мађарској, могла мирно да преживи зиму, јер је имала довољне резерве гаса, наводећи податак да сада за потребе Србије има 560 милиона кубних метара гаса у складиштима.

То су огромне количине које пружају сигурност и за предстојећу зиму, истакао је председник и додао да је обезбеђено и довољно нафте и дизела.

Говорећи о сарадњи у другим областима он је навео изградњу брзе пруге од Београда до Будимпеште, као и изградњу нових терминала који ће олакшати живот грађанима.

Према његовим речима, једним од споразума који је данас потписан предвиђена је и сарадња у области дипломатије, тако што ће мађарске дипломате бити у нашој мисији у Киншаси, а српске у Валети, што ће допринети уштеди.

Председник је навео и да је формирано 10 радних група задужених за сарадњу у различитим областима, међу којима и оне које се односе на изградњу нафтовода између Новог Сада и Мађарске, трговину гасом, као и јединствену наплату путарина.

Политички односи су на историјском максимуму, као и односи између људи. Економски односи су, такође, на максималној разини, трговинска размена је 3,6 милијарди евра, пет пута већа него пре 10 година. Мађарска је наш пети партнер у свету, а трећи у ЕУ, а пре 10 година је била на 12. месту, истакао је Вучић.

Он је указао и на то да су потписани први споразуми из области одбране и безбедности, иако је Мађарска чланица НАТО и ЕУ, а Србија није.

Дошли смо до тога да у једној тако важној ствари можемо да будемо најближи и најближе сарађујемо. Имамо много планова како да заштитимо своје земље, независност, како да једни другима помогнемо, што је огроман искорак, оценио је Вучић.