Значајни потенцијали за јачање културне сарадње са Мађарском

Значајни потенцијали за јачање културне сарадње са Мађарском

20/06/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић разговарала је данас са министром културе и иновација Мађарске Јаношем Чаком на Палићу, у оквиру прве седнице стратешког Савета за сарадњу Републике Србије и Мађарске, којој су присуствовали председници, премијери и чланови влада двеју земаља.

 

Гојковић и Чак су том приликом указали да је оснивање Савета за стратешку сарадњу Србије и Мађарске од изузетног значаја, као и да културна сарадња може у том оквиру дати велики допринос, имајући у виду значајне потенцијале за јачање односа у областима очувања културног наслеђа и савременог стваралаштва.

На састанку је истакнуто да постоји интерес да се додатно развија сарадња установа културе и договорено је јачање веза две земље путем потписивања Програма сарадње у области културе, као и потписивање Протокола о сарадњи на пољу националних филмских архива.

Током састанка истакнуто је и да је од великог значаја и сарадња у области очувања културног наслеђа, посебно кроз сарадњу на пројекту дворци, виле и летњиковци, као и у оквиру пројекта Престоница културе Србије.

Србија и Мађарска имају велики потенцијал сарадње на мултилатералном плану, у регионалним, европским и ширим међународним оквирима, закључили су између осталог министри културе Србије и Мађарске.