Сарадња државе и локалних самоуправа на санацији штете у поплављеним подручјима

Сарадња државе и локалних самоуправа на санацији штете у поплављеним подручјима

20/06/2023 Off By BERB

Фото: МДУЛС

 

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић обишао је данас поплављена подручја у Врњачкој Бањи, као једној од 56 локалних самоуправа у којима је Влада Србије на јучерашњој седници прогласила стање елементарне непогоде.

 

Указавши на то да је формирана Радна група за координацију активности на санирању последица од поплава и припреми државних програма помоћи и обнове након поплава, Мартиновић је истакао да ће Влада Републике Србије, заједно са јавним предузећем „Србијаводе“ и другим надлежним институцијама, настојати да што пре санира штету у свих 56 локалних самоуправа, те да ниједна општина и град неће бити заборављени и препуштени сами себи.

Држава је од 2014. године уложила изузетно велика средства да се целокупна територија Републике Србије заштити од поплава, међутим, у јуну ове године погодиле су нас такозване бујичне поплаве које нису забележене у новије време. У Врњачкој Бањи киша је падала скоро непрекидно 20 дана, а бујични водотокови су на појединим местима нанели огромну штету. За Владу Србије сада је приоритет да се у најкраћем року прикупе тачне и детаљне информације, евидентира настала штета у свим локалним самоуправама и изради план санације штете према листи приоритета, поручио је Мартиновић.

Министри у Влади Србије обићи ће сваку општину и град у којима је проглашено стање елементарне непогоде, он је додао да је добра сарадња државе и локалних самоуправа од пресудног значаја како би се на најефикаснији начин надокнадила штета и наставио рад на изградњи бедема и заштити од поплава.

Мартиновић се захвалио председнику општине Врњачка Бања Бобану Ђуровићу и целокупном општинском руководству, као и Штабу за ванредне ситуације Рашког управног округа, на томе што су од првог дана на терену са грађанима. Општина је на време реаговала, вода није ушла у стамбене објекте, а држава ће помоћи да се најургентнији проблеми што пре реше, посебно имајући у виду да је Врњачка Бања туристичко место и да је важно да туристичка сезона прође са што мање губитака.