Изградњом нафтовода Србија–Мађарска до сигурнијег снабдевања домаћег тржишта

Изградњом нафтовода Србија–Мађарска до сигурнијег снабдевања домаћег тржишта

20/06/2023 Off By BERB

Фото: Слободан Миљевић

 

Министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић потписала је, у оквиру прве седнице Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске, Меморандум о разумевању о изградњи нафтовода Мађарска – Србија са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом.

 

„Србија тренутно има само један правац којим се снабдева сировом нафтом, преко Хрватске, и за већу сигурност потребно је да, као и у гасном сектору, имамо диверсификацију извора и рута снабдевања. Градњом новог нафтовода ка Мађарској обезбедићемо сигурније снабдевање домаће рафинерије, а тиме и домаћег тржишта. Овај пројекат је планиран листом приоритетних инвестиција као један од стратешких у области снабдевања нафтом”, рекла је Ђедовић.

Она је нагласила да су се Мађарска и Србија, као две пријатељске земље, у енергетској кризи додатно потврдиле своје чврсто и поуздано партнерство у области енергетике. „Мађарска се снабдева гасом из Балканског тока преко Србије, а Србија део својих резерви гаса складишти у Мађарској. Изградњом новог нафтовода додатно ћемо проширити наше стратешке односе у области енергетике, а Србија ће подићи своју енергетску безбедност на виши ниво”, навела је Ђедовић.

Процењена вредност пројекта изградње нафтовода Србија – Мађарска за капацитет од 5,5 милиона тона годишње износи 157 милиона евра за српску деоницу нафтовода. Планирано је да нови нафтовод иде трасом Сзазаломбата-Алђе-Роске-Нови Сад, укупне дужине 304 километра, са потенцијалним продужењем до Солуна и Драча.

Меморандумом је предвиђено да ће пре почетка реализације пројекта бити потписан Споразум о изградњи нафтовода Мађарска – Република Србија између привредних друштава “Транснафта” ад и МОЛ Групе као носиоцима реализације пројекта, којим ће се детаљније одредити техничко-технолошке карактеристике и временски оквир реализације, као и дефинисати обостране и појединачне обавезе учесника у пројекту.

Такође, директор ЈП Србијагас Душан Бајатовић и генерални директор MVM CEEnergy Zrt Ласло Золтан Фрицо потписали су уговор о оснивању заједничког предузећа између Србијагаса и мађарског предузећа за електропривреду MVM.