Пуна подршка активностима цивилног сектора у области културе

Пуна подршка активностима цивилног сектора у области културе

20/06/2023 Off By BERB

Поводом инсинуација изнетих на окупљању испред Министарства културе и низа увреда на рачун рада министра културе Маје Гојковић, као и на ток састанка одржаног 9. јуна са представницима Асоцијације Независна културна сцена Србије, ради тачног информисања грађана, Министарство културе саопштава следеће:

 

Министарство културе истине ради истиче да путем бројних конкурса које расписује у областима савременог стваралаштва и међународне сарадње, као и другим активностима пружа пуну подршку функционисању свих сегмената културе, подједнако буџетским корисницима и уметницима и организацијама из цивилног сектора.

Овом приликом указујемо и да опредељивање средстава по основу конкурса није резервисано унапред ни за једног учесника, нити постоји вишегодишња „ВИП карта“ за сталне добитнике новца грађана Србије.

Само у последње три године, на конкурсима у области савременог стваралаштва и међународне сарадње, на којима су појединци и организације из цивилног сектора већином учествовали, од 1.933.583.691 динара опредељених средстава добили су 1.179.582.031 динара односно 61 одсто свих средстава.

У последње три године у оквиру Сектора за савремено стваралаштво укупно је за конкурсе опредељено 1.654.416.160 динара, од чега је за пројекте независних корисника издвојено 910.279.500 динара или 55 одсто од укупног буџета.

Примера ради, у овој години на конкурсима Министарства у области савременог стваралаштва пројекти цивилног сектора су подржани са 340.042.500 динара, што је 65 одсто укупног износа намењеног за све конкурсе у области савременог стваралаштва.

У области међународне сарадње, укупан буџет свих конкурса у периоду од 2016 до 2023. године износио је 447.443.056 динара, од чега је независном сектору опредељено 321.718.290 динара односно 72 одсто.
Поред конкурса, подршка савременој уметности и уметницима долази и кроз друге програме Министарства, како кроз улагања у инфраструктуру, тако и кроз подршку наступима на међународним фестивалима и за мобилност уметника.

Напомињемо да се продукција савремене уметности подржава и у оквиру новог програма Министарства „Престоница културе Србије“, и да је она важан сегмент овог пројекта, будући да су средства која су опредељена за Чачак као прву националну престоницу културе намењена унапређењу галеријског простора и услова за рад уметника, као и програме намењене промоцији савремене уметности.

Реално сагледавајући све ове податке, не може се говорити о изостанку бриге, имајући у виду да је Министарство и у протеклим годинама и у актуелној, значајно подржавало и подржава активности целокупног невладиног сектора, који је свакако важан и драгоцени део српске и међународне културне сцене, посебно када се има у виду да је у Србији регистровано више од 2.000 субјеката из невладиног сектора у области културе, од којих јe њих око 100 чланова Асоцијације НКСС.

Напомињемо и да је Министарство културе чланове конкурсних комисија предложило из редова истакнутих културних посленика у својим областима, да су комисије биле аутономне у одлучивању, а њихове одлуке донете у складу са јасним и прецизно дефинисаним критеријумима и условима конкурса.

Министарство наглашава да је увек спремно на конструктиван приступ и дијалог са појединцима и организацијама које делује на пољу културе и у том циљу је и одржан састанак са представницима Асоцијације Независна културна сцена Србије.

Службе Министарства завршавају одговор на сугестије које су дате на састанку са представницима Асоцијације Независна културна сцена Србије, с тим што сигурно не могу бити уважене оне сугестије које су у супротности са важећим законским процедурама које су уређене Законом о култури, који је у примени почев од 2009. године, као и законима који уређују поступке припреме доношења и извршења буџета Републике Србије, као што су Закон о буџетском систему и Закон о буџету Републике Србије.