Активирати читаво друштво у борби против говора мржње

Активирати читаво друштво у борби против говора мржње

19/06/2023 Off By BERB

Foto: Kolor medija grupa

 

Министарство за људска и мањиснка права и друштвени дијалог, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, обележили су Међународни дан борбе против говора мржње тродневним скупом у на Златибору, који је трајао од 17. до 19. јуна 2023. године.

 

На завршној конференцији за штампу учествовао је министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, који је честитајући учесницима успешно завршен рад, нагасио да је тема која је била у фокусу изузетно важна.

Говор мржње је нажалост још недовољно препозат и осуђен у најширој јавности. Основни елемент говора мржње, као и других видова дискриминације, јесу предрасуде. Непријатељски став према целој једној групи људи због њиховог идентитета могуће је створити и неговати само уз темељно непознавање те групе, најразличитијих појединаца који ту групу чине и без суштинске жеље да се у другоме види оно што је слично нама а не различито од нас. Морамо да као друштво радимо превентивно против овакве духовне и интелектуалне лењости, јер човек је друштвено биће и да би функционисао неопходно је да има развијене механизме да прихвата различитост и да се са њом зближава а не да се од ње ограђује и против ње бори, рекао је, између осталог министар Жигманов.

Скуп на Златибору, који је окупио групу младих људи из различитих делова Србије, првог дана отврио је државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог проф. др Рејхан Куртовић, а учесницима су се обратиле и помоћнице министра Нина Митић и Ивана Јоксимовић, као и регионални пројект координатор УНДП Томас Џексон.

Након интензивног рада, занимљиве размене мишљења и искустава, презентација које су држали новинар РТВ Војводина Божидар Стојков, аутор књиге о дигиталном насиљу Харис Имамовић, испред канцеларије Повереника за заштиту равноправности Милан Николић, и уз модерирање новинарке РТВ Војиводина Љубице Гојгић, учесници су усвојили заједнички проглас којим позивају све у друштву на ангажман и активну борбу против говора мржње.