Zubin Mehta stigao u Beogradsku filharmoniju

Zubin Mehta stigao u Beogradsku filharmoniju

19/06/2023 Off By BERB

Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

 

Zubin Mehta danas je održao prvu probu sa Beogradskom filharmonijom povodom nastupajućeg Gala koncerta na Kolarcu povodom stogodišnjice orkestra u utorak, 20. juna na Kolarcu koji je rasprodat za samo nekoliko dana.

 

Ovim nastupom počinje regionalna turneja u okviru inicijative Otvoreni Balkan, pa će legendarni dirigent predvoditi Filharmoniju na koncertima u Tirani 22. juna i Skoplju 24. juna.

Prilikom svakog dolaska jednog od najvećih dirigenata današnjice, u Beogradskoj filharmoniji vlada posebna atmosfera. Tako je i ovoga puta bilo veliko uzbuđenje uoči jedanaestog susreta maestra sa orkestrom, a na početku prve probe, muzičari su Mehtu pozdravili velikim aplauzom, a on im je čestitao jubilej i otpozdravio na srpskom jeziku.

„Čestitam vam rođendan, veoma sam srećan što sam ponovo ovde, uživam dok vas sve gledam“, reči su koje je Mehta uputio orkestru.

Na programu sva tri koncerta su Simfonija br. 7 Ludviga van Betovena i „Fantastična simfonija“ Hektora Berlioza koja je takođe bila na repertoaru prvog koncerta koji je održao sa Filharmonijom, davne 1958. godine. Nakon Gala koncerta na Kolarcu 20. juna, slede nastupi u zgradi Nacionalne opere Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna.

Kao veliki prijatelј Beogradske filharmonije, Zubin Mehta je uvek spreman da podrži orkestar sa kojim je prvi put nastupio na samom početku svoje karijere i sa kojim je u novom milenijumu intenzivirao veze. Maestro sa Beogradskom filharmonijom neguje posebne odnose i stalno se vraća u Beograd, gradeći prijatelјstvo koje odavno prevazilazi okvire muzike i umetnosti.