Две награде за представнике Србије на Квадријеналу у Прагу

Две награде за представнике Србије на Квадријеналу у Прагу

14/06/2023 Off By BERB

Фото: Немања Кнежевић

 

Потпредседица Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић честитала је данас представницима Србије који су освојили две награде на Квадријеналу 2023. у Прагу, за најмаштовитији концепт на студентској изложби, која је припала студентском тиму за поставку“ Сањарење“/„Daydreaming“ и за активирање заједница на изложби земаља и региона тиму „Moonshine piano“.

 

„Упућујем најсрдачније честитке представницима Србије, ауторима радова ‘Moonshine piano’ и ‘Daydreaming’ поводом два изузетно значајна признања која су добили на овој престижној светској манифестацији посвећеној сценском дизајну и сценском простору. Признања за оба представника, студентски и национални тим у Павиљону Србије, показатељ су запажене улоге наших уметника и наших установа културе на светској културној мапи и представљају резултат преданог улагања и подршке Министарства културе и Владе Србије међународном наступу наших уметника.

Култура је веома важна за слику коју једна држава о себи шаље у свет, а наступ и награде на Прашком квадријеналу потврђују још једном да је наша уметност део европске и светске сцене. Верујем да ће ова признања бити снажан подстицај за нове успехе у годинама које долазе“, истакла је Гојковић.
У образложењу жирија, који је награде и признања доделио за 20 ауторских тимова, наводи се да је овогодишње Прашко квадријенале обележилила богата машта аутора, као и вештине које су уложене у креирање и инсталирање изложби земаља и региона у вези са главном темом. Наводи се да је жири посебно импресиониран креативношћу студентских изложби.

На најзначајнијој светској манифестацији посвећеној сценском дизајну и сценском простору, представници наше земље наступили су под заједничком темом под називом „О нежности, сновима и одговорности“.

Национална поставка посвећена је изузетним људима и/или њиховим радовима, док се студентска бави изузетним причама о посебним просторима младих људи, местима о којима мисле и сањају. Специфичност оба рада огледа се и у успостављању активног односа према месту излагања – Прашкој тржници, у садржинском, значењском и просторном контексту.

Наступ Србије на Прашком квадријеналу сценског дизајна и сценског простора 2023. и представљање радова Moonshine piano, кустоса Миодрага Куча „Daydreaming“ кустоског тима који предводи Александра Пештерац организовао је Музеј примењене уметности уз подршку Министарства културе.

Комесарке наступа и Кустоскиње су Биљана Јотић и Татјана Дадић Динуловић.