FIC похвалио почетак реформи у енергетском сектору

FIC похвалио почетак реформи у енергетском сектору

14/06/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са члановима Извршног одбора Савета страних инвеститора (FIC) о стратешком планирању развоја енергетског сектора и реформама које имају за циљ унапређење пословања у енергетским компанијама.

 

„У јулу очекујемо почетак јавне расправе и надамо се да ће Влада на јесен усвојити Интегрисани национални енергетски и климатски план. Тај стратешки документ представља основу развоја нашег енергетског сектора до 2030, са пројекцима до 2050. године у погледу повећања учешћа ОИЕ у енергетском миксу, енергетске ефикасности и смањења емисија штетних гасова. Ми смо већ 2019. године били изнад просека ЕУ у уделу ОИЕ у енергетском миксу, најпре захваљујући нашим хидроелектранама, али ћемо кроз партнерство јавног и приватног сектора морати да радимо више на подизању капацитета из соларних и ветроелектрана“, рекла је она.

Министарка је подсетила да су данас покренуте аукције за доделу тржишних премија за обновљиве изворе енергије које ће омогућити 450 нових зелених мегавата нашем електроенергетском систему.

Извршни директор Савета страних инвеститора Александар Љубић похвалио је почетак реформи јавних предузећа у енергетском сектору и истакао заинтересованост страних инвеститора за сигурно снабдевање Србије гасом.

„Ми се већ 20 година залажемо за корпоратизацију енергетских предузећа у Србији и похваљујемо почетак реформи у енергетском сектору које континуирано препоручујемо у нашој Белој књизи. Такође, многи страни инвеститори су корисници природног гаса и веома су заинтересовани за сигурно снабдевање имајући у виду непредвидљиве глобалне нестабилности. Похваљујемо све иницијативе Владе и ресорног министарства које имају за циљ диверсификацију и унапређење сигурности снабдевања српског тржишта“, рекао је Љубић.

Он је додао да је Србија добро место за инвестирање и да је страним инвеститорима важан развој дигиталне инфраструктуре, доступност енергије и енергената као и предвидиво пословно окружење на чему се активно ради са Владом Србије.