Мала и средња предузећа локомотива развоја наше земље

Мала и средња предузећа локомотива развоја наше земље

14/06/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали присуствовао је данас свечаности проглашења најбољих „Блиц предузетника“ на конкурсу „Јунаци микро бизниса“, у организацији дневног листа лист „Блиц“ и „3Банк“.

 

Прву награду од 500.000 динара добила је Младимирка Вучићевић, власница кројачке радње из Новог Пазара, другу награду од 300.000 динара освојила је Мирна Рацков из Кикинде, власница радње „Маца Папучарица“, која се бави израдом опанака, а трећу од 200.000 динара Марина Настовски власница производње „Макин Скитуљко“ из Панчева, која се бави израдом ципела.

Министар Мали је, честитајући добитницама, поручио да су управо мали и средњи предузетници, они који вуку земљу напред и да ће држава увек бити ту за њих да им помогне у стварању предвидивог и атрактивног пословног окружења у коме би они могли да стварају, живе и раде.

Мали је на свечаности у Привредној комори Србије, обраћајући се добитницима ракао да су хероји који не препознају границе, пробијају баријере, који су први, најхрабрији, вредни и који својом енергијом и посвећеношћу дају пример другима.

Подсетио је да је држава током пандемије показала вољу да помогне малом бизнису, давањем државне помоћи.

„Драго ми је што сте сви искористили помоћ државе за микро, мала и средња предузећа, када је била пандемија 2020. године. Мени је то важно, јер то јесте улога државе – да буде ту да подржи предузетнике, а то смо урадили 2020. године када смо показали снагу наше економије и стабилност наших јавних финансија“, подсетио је Мали.

Према његовим речима, то је био и први пут да држава помаже малим и средњим предузећима и предузетницима, и додао да се никада у историји није догодило да земља покаже своју снагу и помогне приватном сектору. Управо тај сектор вуче нашу економију напред.

Мали се осврнуо и на нове економске мере са којима ће држава наставити да помаже грађане, и нагласио да су те мере битне и за економску активност малих и средњих предузетника, јер јачају тражњу за њиховим производима и услугама.

„Једна од мера је усмерена ка мајкама. Сва деца до 16 година, њих укупно око 1,1 милион, добиће по 10.000 динара у септембру. Такође, идемо са повећањем пензија од октобра, а затим и од јануара, као и са повећањем плата у јавном сектору, поготово просветарима и медицинским сестрама“, прецизирао је Мали.

Он је додао да се то ради и како би се одржао ниво економске активности у земљи, и навео да наша економија, и поред бројних изазова, расте.

Министар Мали је рекао и да се држава одговорно понаша према сваком уложеном динару, и додао да ће држава наставити са изградњом нових путева, брзих саобраћајница и пруга како би предузетницима омогућили боље и стабилније окружење, бржи превоз роба, бољу конкурентност и атрактивност тржишта.

Министар се захвалио и председнику Извршног одбора „3 Банке“ Владимиру Вукотићу што је та банка пронашла интерес да подржи мале бизнисе.

„То је сјајан пословни модел који је показао резултате. Знам да није лако, увек је лакше дати већи кредит, него више мањих. Али у томе је ваша величина. Ако држава може нешто да уради да вас подржи ми ћемо то учинити“, поручио је Мали.

Циљ акције „Јунаци микро бизниса“ је промовисање, јачање и подршка предузетничком духу са акцентом на мале бизнисе у Србији.

О избору најбољих одлучивао је жири који су чинили представници „3 Банке“, Привредне коморе Србије, Министарства финансија и дневног лица „Блиц“.