Beogradska filharmonija danas slavi 100 godina!

Beogradska filharmonija danas slavi 100 godina!

13/06/2023 Off By BERB

Foto: Orange studio

Beogradska filharmonija slavi 100. rođendan 13. juna 2023. godine, a veliki jubilej obeležavaće tokom cele godine. Početak slavlja je večeras uz rođendanski poklon koncert na Kolarcu pod palicom Uroša Lajovica (13. jun Kolarac), potom sledi Gala koncert sa legendarnim Zubinm Mehtom (20. jun Kolarac), a kruna rođendanskih ceremonija je Dizni fantazija uživo, 2. jula na velikom i besplatnom koncertu na otvorenom na Ušću.

 

Ono što je zajedničko grupi entuzijasta koja je osnovala ovaj orkestar davne 1923. godine na čelu sa Stevanom Hristićem i današnjoj generaciji filharmoničara, jeste upravo taj nesmanjeni entuzijazam i želja da ime Beogradske filharmonije svetli još puno vekova, baš kao što glasi slogan filharmonijskog jubileja: ZAUVEK.

Od skromnih počеtaka do grandioznog ansambla svеtskе klasе i najuspеšnijе institucijе kulturе u zеmlji i rеgionu, u drugi vek ulazi sa nemerom da i dalje podiže nivo svoje izuzetnosti, da očuva svoj karakter i jedinstven šarm i to na korak do novе kućе, dvoranе Bеogradskе filharmonijе, na kojoj se intеnzivno radi zahvaljujući viziji, životnom i profesionalnom snu Ivana Tasovca.

Za svojih sto godina, Beogradska filharmonija broji 620 muzičara koji su u njoj proveli svoj radni vek od kako se kontinuiarno vodi arhiva (1951). Prolazila je mnoge faze tokom istorije ali se uz današnju generaciju filharmoničara popela visoko dokazavši svoje mesto u “teškoj kategoriji” svetskih orkestara. Međutim, ona je takođe aktivni deo društva društveni i kuća čija su vrata širom otvorena. Uporna u rušenju predrasuda prva incira i gradi kulturne mostove, održava stara i gradi nova prijateljstva jer je Beogradska filharmonija tu da približi i da širi svoje vrednosti snagom stvaranja. Oborila je granice svih starosnih grupa publike jer u Beogradsku filharmoniju dolaze i bebe, na ulice je odavno izašla, ulepšavala je, zasmejavala ali i kritikovala, poznata po svojim iskoracima, postala je srpski “love brend”.

Orkestar čiji su koncerti rasprodati i za koje se satima čeka u dugačkim redovima, a koncerti na otvorenom Beogradske filharmonije su najmasovniji koncerti klasične muzike na Balkanu.