Podrška EBRD razvoju naučno-tehnoloških parkova u Srbiji

Podrška EBRD razvoju naučno-tehnoloških parkova u Srbiji

13/06/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu, nakon sastanka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno Baso, da bi EBRD na sutrašnjoj sednici Borda direktora trebalo da odobri Srbiji kredit u iznosu od 80 miliona evra, od čega će 70 miliona evra biti namenjeno za izgradnju dodatnih naučno-tehnoloških parkova.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji sa Reno Baso precizirala da će kredit biti formalno odobren sutra, dok je potpisivanje predviđeno za 16. jun u Beogradu.

Ona je navela da su sredstva namenjena za fazu 2 NTP u Nišu, gde će biti još jedan naučno-tehnološki park, zatim za fazu 2 NTP u Čačku, za NTP u Kruševcu, a razmatra se i ulaganje u NTP Kragujevac.

Prema njenim rečima, biće finansijskih sredstava i za Beograd, iako se sa Evropskom investicionom bankom (EIB) već radi faza 2 NTP u Beogradu.

Nastavljamo da ulažemo, pre svega, u naše mlade, obrazovane, kreativne i inovativne ljude i ono što je posebno važno jeste da nastavljamo da ulažemo van Beograda, poručila je premijerka.

Ona je konstatovala da se NTP Niš pokazao kao jedan od najuspešnijih parkova jer se tu kreiraju neverovatni proizvodi i usluge, i dodala da je njena želja da se što pre krene u gradnju dodatnih zgrada u Nišu i Čačku.

Brnabić je iskazala zahvalnost EBRD na razumevanju koliko je Srbiji u ovoj oblasti potrebna pomoć za oslobađanje dodatnog potencijala, i ujedno napomenula da su sve analize i izveštaji završeni u rekordnom roku i da je proces njihovog odobravanja trajao manje od godinu dana.

Predsednica Vlade je istakla da je saradnja Srbije i EBRD odlična u oblasti energetike, zelene tranzicije, energetske efikasnosti i održivosti, Zelene agende, ali i kada je reč o boljem kvalitetu vazduha u Srbiji.

Ona je podsetila i na dodatni kredit za „Elektroprivredu Srbije”, koji je uslovljen aukcijama za nove kapacitete iz OIE, i izrazila uverenje da će u narednih desetak dana biti objavljena prva aukcija za davanje podsticaja proizvođačima struje iz OIE i nove kapacitete.

Prema njenoj oceni, to je dobro za građane i privredu jer ćemo dobiti više zelene energije, što će pozitivno uticati na cenu električne energije, budući da ćemo odobriti gradnju onom ko ponudi najnižu cenu i da će ta energija ostati u Srbiji.

Imamo sada potpuno drugačiji sistem i verujem da će to u bliskoj budućnosti promeniti našu energetsku sliku i sliku naše životne sredine, sa posebnim osvrtom na kvalitet vazduha, na kome mnogo radimo, naglasila je Brnabić.

Ona je saopštila da je na sastanku sa predsednicom EBRD bilo reči i o korišćenju OIE u sistemu daljinskog grejanja, te da ćemo do kraja godine po tom pitanju imati neke dobre rezultate.

Reno Baso je naglasila da Evropska banka za obnovu i razvoj snažno podržava naučno-tehnološki razvoj u Srbiji, ali i razvoj privatnog sektora, zelenu energiju i zelenu tranziciju.

Ona je ukazala na to da je sa premijerkom Brnabić imala dobre razgovore o jačanju saradnje i aktivnosti EBRD u Srbiji, i ponovila da će sutra biti prezentovan veoma važan projekat, kojim će biti podržan razvoj naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Prema njenim rečima, projekat koji će biti podržan je trenutni prioritet EBRD-a u Srbiji i unaprediće naučno-tehnološki kapacitet Srbije.

Sve što radimo na polju obnovljive i zelene ekonomije je takođe važno. Obezbeđujemo sredstva za osiguravanje energetske sigurnosti, ali nam je i zelena energija takođe bitna. Prošle godine smo podržali široki spektar finansiranja širom zemlje, što je takođe značajno za razvoj Srbije, zaključila je Reno Baso.