Сарадња чланица SEPCA у борби против високотехнолошког криминала

Сарадња чланица SEPCA у борби против високотехнолошког криминала

13/06/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Помоћник директора полиције Драган Васиљевић учествовао је на Генералној скупштини Удружења шефова полиције Југоисточне Европе (SEPCA) одржаној у Бања Луци, где је говорио на тему борбе против високотехнолошког криминала, као и о активностима удружења Мрежа жена у полицији.

 

Говорећи на тему борбе против високотехнолошког криминала, Васиљевић је истакао неопходност да на регионалном нивоу заједнички одговоримо на безбедносне изазове, јер само заједничким одговором и блиском сарадњом наших служби можемо адекватно и ефикасно одговорити свим безбедносним изазовима и створити безбедније окружење за све наше грађане.

„С обзиром да се друштво и савремене технологије мењају веома брзо, као и да криминалци и криминалне групе прате све модерне трендове и у складу са тим модификују своја криминална деловања, од велике важности је да се и полиције земаља региона и Европе осавремењују, идентификују своје приоритете у складу са тим и блиско сарађују у свим сегментима“, поручио је Васиљевић.

Како је објаснио Васиљевић, ова врста криминала не познаје физичке, географске и државне границе, те да је у том смислу неопходна тесна сарадња земаља чланица у циљу сагледавања и праћења високотехнолошког криминала, његових нових облика, као и међусобно дељење свих доступних информација.

„Само на тај начин полиције земаља чланица SEPCA ће брзо препознавати, реаговати и заједнички деловати у циљу успешније борбе против сајбер криминала у југоисточном делу Европе“, рекао је Васиљевић и додао да је у вези са овом темом Република Србија препознала важност сарадње на међудржавном нивоу.

Говорећи о равноправности жена у полицији, помоћник директора Васиљевић нагласио је да Министарство унутрашњих послова заступа одговоран однос према свим друштвеним групама и већ дуги низ година настоји да унапреди положај жена и створи политике једнаких могућности за све запослене у систему.

„У оквиру Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са шведском полицијом, спроведен је Пројекат „Развијање родне агенде у Министарству унутрашњих послова 2016-2028 година“ и као резултат тог Пројекта формирана је „Мрежа жена у полицији Републике Србије“, подсетио је Васиљевић и додао да је ово удружење основано ради остваривања циљева који афирмишу улогу, положај и значај жена – полицијских службеника у Министарству унутрашњих послова Републике Србије.

Истакао је да Мрежа жена у полицији броји око 900 чланица, које се свакодневно труде да афирмишу улогу, положај и значај жена у МУП-у, подизањем свести запослених у Министарству, едукацијом о родним питањима и оснаживањем за обављање свих послова и каријерно напредовање.

„Такође, Мрежа жена у полицији има и улогу, да кроз сарадњу са другим институцијама, невладиним и мећународним организацијама ради на побољшању безбедности жена у друштву. Ту бих истакао и одличну сарадњу представница наше Мреже са колегиницама из Мреже жена у полицији у Републици Српској“, рекао је Васиљевић и додао да министар унутрашњих послова Братислав Гашић недвосмислено исказује подршку развоју политика једнаких могућности, са посебним нагласком на питање родне равноправности.