Jačanje saobraćajnih veza Srbije i Bosne i Hercegovine

Jačanje saobraćajnih veza Srbije i Bosne i Hercegovine

12/06/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Edinom Fortom o konkretnim projektima u oblasti saobraćaja, istakavši tom prilikom da je BiH jedan od najvažnijih suseda naše zemlje.

Na sastanku je bilo reči o jačanju drumskih i železničkih veza, što će, kako je ocenjeno, ojačati odnose Srbije i BiH, ali i o graničnim prelazima, pruzi Šabac–Zvornik–Loznica, auto-putu Požega–Kotroman, aerodromu u Trebinju i o zajedničkoj putarini.

Vesić je, naglasivši da je naš cilj da se region poveže, ukazao na to da se u Srbiji gradi čitava mreža auto-puteva – u ovom trenutku preko 400 kilometara brzih saobraćajnica, i da je vreme da Beograd i Sarajevo budu povezani auto-putem.

Ministar je podsetio na to da će Srbija u narednih nekoliko godina biti povezana sa dva auto-puta i dve brze saobraćajnice sa BiH, i dodao da će naša zemlja do kraja godine završiti svoj deo puta od Sremske Rače do Kuzmina, deonicu dugu 19 kilometara.

U Rači će biti napravljen integrisani granični prelaz BiH i Srbije, koji će biti pušten u rad 2025. godine, a očekuje se da i BiH završi svoj deo puta, objasnio je on, dodajući da se planira i izgradnja auto-puta Požega–Kotroman, gde je više od 85 odsto projekta završeno.

Forto je istakao da je potrebno da se svi u regionu skoncentrišu na povezivanje, dodavši da je saobraćajna infrastruktura sredstvo približavanja i sa Evropskom unijom.

Mi ćemo zajedno sa Srbijom aplicirati za sredstva kod Evropske unije za prugu od Banjaluke preko Doboja do Srbije, naveo je on.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sastao se, na kraju posete Sarajevu, i sa predsednikom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšićem, koga je upoznao sa projektima na kojima zajednički rade Srbija i BiH.

Vesić je ukazao na značaj regionalnog infrastrukturnog povezivanja na osnovu dogovora koji je postignut sa ministrom Fortom, ocenivši da možemo da uradimo mnogo toga kandidujući zajedničke projekte pred Evropskom komisijom.

On je istakao značaj „Otvorenog Balkana”, koji je doneo velike uštede i koristi Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, i još jednom pozvao BiH da se priključi ovoj inicijativi.