Sastanak ministra Vučevića sa ministrom odbrane Kipra Jorgalasom

Sastanak ministra Vučevića sa ministrom odbrane Kipra Jorgalasom

12/06/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Kipar Mihalisom Jorgalasom u okviru zvanične posete Republici Kipar.

Nakon svečanog dočeka uz počasni stroj Nacionalne garde Kipra i intoniranje himni, usledio je tet-a-tet razgovor ministara Vučevića i Jorgalasa, a zatim i sastanak delegacija koje predvode. Dočeku i sastancima prisustvovao je i komandant Nacionalne garde Kipra general-potpukovnik Demokrit Zervakis.

Ministar Vučević, u obraćanju nakon sastanka, izrazio je zahvalnost ministru odbrane Republike Kipar na gostoprimstvu i konstruktivnim razgovorima.

– Republika Srbija visoko ceni principijelan stav Republike Kipar kada je reč o nepriznavanju nelegalne i samoproglašene nezavisnosti naše južne pokrajine Kosova i Metohije. Naše dve zemlje, pored bliskosti i prijateljstva između naša dva naroda, dele poziciju u odnosu na neophodnost doslednog poštovanja principa međunarodnog prava. Tokom današnjih razgovora imali smo priliku da razmenimo gledišta u vezi sa aktuelnim bezbednosnim pitanjima u Evropi i svetu, a naročito o našoj pokrajini Kosovu i Metohiji, Kipru i Bliskom istoku – istakao je ministar Vučević i dodao da je na sastanku bilo reči i o implikacijama sukoba između Rusije i Ukrajine na bezbednosnu situaciju u ovom delu sveta.

Tom prilikom, ministar odbrane Srbije rekao je da je nivo saradnje u oblasti odbrane dve zemlje na visokom nivou, ali i da vidi prostor za njeno dalje unapređenje u domenu vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

– Kontinuitet naših intenzivnih kontakata na nivou ministarstava odbrane u prethodnom periodu stvara snažnu osnovu za realizaciju naših namera. Srbija će nastaviti da se zalaže za mirno i sveobuhvatno rešavanje kiparskog pitanja u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, a pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nastaviće da se predano i profesionalno angažuju u okviru multinacionalne operacije UN (UNFICYP) – rekao je ministar Vučević i pozvao ministra odbrane Republike Kipar da poseti našu zemlju.

Ministar Jorgalas poželeo je dobrodošlicu i istakao dugotrajne i jake veze prijateljstva i saradnje između dve države.

– Siguran sam da će naši razgovori i konsultacije produbiti odbrambenu i vojnu saradnju u bliskoj budućnosti. Imali smo veoma sadržajan dijalog o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, od naše bilateralne saradnje do relevantnih regionalnih, bezbednosnih pitanja, uključujući bezbednosnu situaciju na Kipru i na Zapadnom Balkanu – rekao je ministar odbrane Jorgalas.

Ministar odbrane Republike Kipar rekao je da je zadovoljan saradnjom dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti.

– Naše dve zemlje održavaju saradnju dugu čitavu deceniju u oblasti naoružanja. Odbrambena industrija Srbije pružila je vrednu podršku našim oružanim snagama. Ova saradnja se zasniva na međusobnom poverenju i doprinosi našim ukupnim bilateralnim odnosima. Sutra ćemo imati priliku da obiđemo našu poslednju nabavku iz Srbije, artiljerijski sistem NORA – istakao je ministar odbrane Republike Kipar.

Kako je naglasio ministar Jorgalas, na današnjem sastanku bilo je reči i o pitanjima od zajedničkog interesa dve zemlje.

– Ministar Vučević me je informisao o najnovijim dešavanjima na severu Kosova i Metohije. S pažnjom pratimo najnovija dešavanja na Kosovu i Metohiji. Nedavni sukobi između policije i etničkih Srba u toj oblasti, koji su izazvani pokušajima Prištine da nasilno pristupi opštinskim zgradama, izvor su velike zabrinutosti. Pozivamo na deeskalaciju i nastavak učešća u konstruktivnom dijalogu predvođenom od strane Evropske unije. Dozvolite mi da istaknem da Kipar ostaje pri svom principijelnom stavu o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova – rekao je ministar odbrane Jorgalas i dodao da su principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta neotuđivi i neosporni.

Tokom današnjeg susreta, ministri odbrane razmenili su stavove i mišljenja povodom aktuelne političko-bezbednosne situacije u svetu i izrazili nadu da će u periodu koji predstoji biti vidljivi konkretni rezultati na polju unapređenja saradnje između naših država.