Напори да се зелени пројекти учине видљивијим инвеститорима

Напори да се зелени пројекти учине видљивијим инвеститорима

13/06/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

На радионици на тему важности таксономије зелених финансија одржаној у Министарству финансија, помоћник министра финансија Огњен Поповић је рекао да је Србија посвећена одрживој економији и активностима које ће зелене пројекте учинити видљивијим инвестиционој јавности.

 

Он је на скупу, који је организовала Светска банка, подсетио да је Србија прва земља на Западном Балкану и ван ЕУ која је издала зелену обвезницу и акумулирала милијарду евра за одрживи развој.

Поповић је изјавио да то показује, не само велико интересовање инвеститора за зелену економију и Србију, већ и напоре који се улажу у испуњавање зелене агенде и стварање бољег, безбеднијег окружења у нашој земљи. Како је истакао, то је тек први, али велики корак ка подизању еколошке свести.

Помоћник министра је указао и да Србија континуирано усклађује своје законодавство са ЕУ. Према његовима речима, наша земља константно напредује, јер улажемо у одрживи развој, енергетску ефикасност и нове начине за смањење загађења, док енергија добијена из извора као што су сунце и ветар полако, али сигурно постају једна од окосница снабдевања енергијом у Србији и додао да много тога тек треба урадити.

За све нас је важно да говоримо о зеленој економији, рекао је Поповић и додао да свет доживљава велике промене које утичу на животе грађана и њихово благостање, а да свест о оскудици ресурса, загађење и климатске промене утичу на људе на различите начине, углавном негативно.

Менаџер праксе за дугорочне финансије Светске банке Нирај Верма рекао је да су климатске промене глобални изазов и да ће многе државе морати да припреме своје јавне политике за одрживу економију. Он је истакао и да зелена економија представља изазов, али исто тако прилику за инвестициону заједницу. Верма је указао и да је важна сарадња између разних индустрија, приватног сектора и регулатора на спровођењу политика.