Деца у уличној ситуацији најосетљивија друштвена група

Деца у уличној ситуацији најосетљивија друштвена група

12/06/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов отворио је данас, на Међународни дан борбе против дечјег рада, друштвени дијалог под насловом „Бескућништво – деца у уличној ситуацији“.

 

Жигманов је истакао да су деца једна од најосетљивијих друштвених група, а деца у уличној ситуацији можда и најосетљивија и најугроженија друштвена група.

Министар Жигманов је истакао да положај ове деце често није у фокусу јавности због чега се дијалог и организује како би се проблем сагледао из различитих аспеката што ствара претпоставке да се доносе ефикасније мере за његово решавање.

Према његовим речима, ризици са којима се та деца суочавају су велики и тешки, од неповољних услова за жовот, проблема са приступом образовању, до ризика рада на улици, најчешће просјачења, и другх злоупотреба.

Министар је нагласио да нажалост, реч о глобалном феномену о чему говоре подаци да су више од 160 милиона деце у свету жртве неадекватног рада и поступања.

Жигманов је рекао да је у години кад обележавамо 75. година од усвајање Универзалне декларације о људским правима Уједињених нација добро да се подсетимо да је Декларацијом гарантовано достојанство сваком човеку као и равноправност свих људи.

Уводна обраћања имали су вршилац дужности помоћнице министра туризма и омладине Ивана Антонијевић, вршилац дужности помоћнице повереника за заштиту равноправности Татјана Пријић, директор Центра за интеграцију младих Марко Тошић, представник Удружења грађана „Слобода нема цену“ Митар Ђурашковић и представница Психосоцијалне мреже иновација (ПИН) Ирена Станковић.

Међународни дан борбе против дечјег рада обележен је први пут 12. јуна 2002. године, у организацији Међународне организације рада, с циљем подизања свести и покретања акција у свету против дечјег рада и запошљавања деце, тражећи подршку појединих влада, цивилног друштва, као и медија у кампањи против сваког облика израбљивања деце.

Слоган овогодишњег обележавања овог дана је „Социјална правда за све –
зауставите дечји рад!“

Данашњи скуп организовало је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Центром за интеграцију младих у Центру за интеграцију младих – Клуб 16 у Београду.