Гојковић у посети општини Топола

Гојковић у посети општини Топола

12/06/2023 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила је данас општину Топола, где је са руководством општине и Задужбине Краља Петрa I разговарала о пројектима санације културних објеката, а у циљу заштите културног наслеђа Србије.

 

Министарка је том приликом рекла да је обавеза свих нас да бринемо о очувању и неговању богатог културног наслеђа и нагласила да је Министарство посвeћено политици децентрализације, унапређењу културних садржаја широм Србије и обнови објеката културе.

Гојковић је посетила цркву Пресвете Богородице у склопу комплекса Карађорђевог града, познатију као Карађорђева црква, саграђену као задужбина Карађорђа Петровића, која има важан историјски значај. Такође, посетила је и Задужбину краља Петра I и Цркву Светог Ђорђа на Опленцу и разговарала са руководством општине о даљим корацима сарадње и подршке Министарства раду Задужбине.

„Веома сам задовољна састанцима са представницима локалне самоуправе. Имали смо конструктивне разговоре о наредним корацима усмереним на заштиту културно-историјских споменика, унапређење културних програма, а тако и туристичког потенцијала Тополе и читавог овог краја“, додала је Гојковић.

Министарка је рекла да је неопходно да се уради свеобухватна студија коју ће спровести представници општине Топола, а да се потом у тај посао укључи Републички завод за заштиту споменика културе, чији стручњаци су већ упознати са стањем споменика културе од великог значаја за нашу државу и читавог комплекса.

„Важно је да видимо колика финансијска средства би била потребна и шта је најважније, односно од чега кренути да би оно што што овде постоји вековима оставили и нашим поколењима у правом стању“, рекла је министарка и додала да постоје проблеми са клизиштима, пукотинама, влагом која полако уништава културна наслеђа – фреске, посебно у цркви Пресвете Богородице.

Навела је да је тај пројекат од изузетне важности за Републику Србију, за идентитет нашег народа и превазилази оквире једног министарства.
Она је напоменула да је Министарство културе последњих година показало да је посвeћено политици децентрализације и унапређења културних садржаја широм Србије, улагањем у очување културног наслеђа, као и обнову домова културе, галерија и музеја.

Нагласила је да ће се са том политиком наставити и у наредном периоду.

За пројекте у општини Топола Министарство културе је последњих неколико година обезбедило више од 41 милион динара, а реч је о више од 30 пројеката углавном у циљу очувања, конзерваторских и других радова на установама или споменицима културе.
Гојковић је додала да је један од најважнијих пројеката „Градови у фокусу“ и да је мандат посветила превасходно децентрализацији културе и да је 350 милиона динара ове године опредељено за различите објекте, односно њихову санацију, изградњу и адаптацију бројних домова културе широм Србије.

„То подразумева пре свега да се обрати пажња на објекте културе, који су од периода некадашње Југославије били потпуно заборављени. Очигледно није улагано у такве објекте“, рекла је она и додала да ће обвнављању инфраструктуре допринети и програми престонице културе- ове године је то Чачак, док ће идуће године то бити Ужице.

Осим децентрализације, министарка је рекла да је веома важно и даље улагање у филмску индустрију јер до 2016. нису постојали подстицаји у филмску и аудиовизуелну делатност.

„Сада смо достигли буџет од 1,7 милијарди динара за подстицаје и 1,2 милијарде за снимање филмова“, навела је.

„Од тога нећемо одустати и сматрамо да је то добар пут за културну дипломатију јер се и на тај начин представљамо широм света“, рекла је министарка.
Подсетила је и на успешне наступе наших уметника на Бијеналу у Венецији, затим и на Бијеналу дизајна у Лондону.

Изазов у наредном периоду како је рекла министарка Гојковић је привлачење нове, млађе публике и то како их упознати са нашим културним наслеђем и стваралаштвом, на начин да то буде прилагођено новом добу.

„Окренути смо и стварању програма за децу, рекла је министарка и подстила на истраживање Завода за проучавање културног развитка – Запрокул о томе колико је пажње је посвећено одласку деце у установе културе и навела да није задовољна резултатима истраживања.

„Посета установама културе мора да буде обавезан део школског програма јер ипак је лепше са културом“, нагласила је Гојковић.