Потписани уговори о суфинансирању два пројекта у Новом Пазару

Потписани уговори о суфинансирању два пројекта у Новом Пазару

05/06/2023 Off By BERB

Фото: Милош Перић

 

Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек потписао је данас са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем два уговора о суфинансирању пројеката од значаја за грађане Новог Пазара и региона за које је опредељено укупно 24,5 милиона динара.

 

Средства су намењена за набавку механизације – катамарана за прикупљање и одлагање отпада са језера Газиводе, као и за изградњу прихватилишта за псе и мачке луталице у Новом Пазару.

Министар Ђерлек оценио је да ће реализација ових пројеката у великој мери утицати на заштиту животне средине, развој туризма и туристичких понуда, али и унапређење квалитета живота грађана Новог Пазара.

Имајући у виду велике изазове са којима се град, али и суседне општине сусрећу када је у питању чишћење и одвожење отпада из језера Газиводе, набавка механизације, како је навео министар, спречиће еколошку кастрастрофу и омогућити боље коришћење језера у туристичке сврхе, а самим тим сачувати флору и фауну, односно здравље станивништва биљака и животиња.

Он је оценио да је овакав вид подршке од великог је значаја за све грађане, јер се посебан акценат ставља на решавање конкретних проблема са којима се градови и општине суочавају.

Градоначелник Бишевац истакао је да се досадашње чишћење језера организованим акцијама показало као недовољно, додајући да ће набавка механизације у ове намене, адекватно решити проблем са којим се суочавају грађани Новог Пазара и суседних општина.

Катамараном ће, како је објаснио, управљати обучено стручно лице и блиско ће сарађивати са ЈКП Градска чистоћа из Новог Пазара које ће отпад одвозити на градску депонију у рециклажни центар.

Такође, како је навео министар Ђерлек, веома важан пријекат који суфинансира Министарство је и изградња прихватилишта са псе и мачке луталице на укупно 2.618 квадратних метара, који ће садржати управну зграду, амбуланту и стационар као и две штенаре са 14 боксова за чување животиња.

Прихватилиште ће, како је објаснио, омогућити безбедно и хумано уклањање и животиња са улица Новог Пазара као и њихово чување и третирање, што ће дугорочно решити социјално-безбедносне, али и хигијенско-еколошке проблеме града.

Министар Ђерлек оценио је да су ово први међу многим пројектима које суфинансира Кабинет, додајући да очекује да ће наредне године бити још значајнијих пројеката за које ће аплицирати градови и општине, а који ће бити реализовани у циљу обезбеђивање повољног амбијента за грађане, не само Новог Пазара, већ и других градова и општина у Србији.