Danas započinje emitovanje serijala edukativnih videa o nezi osobe u kućnim uslovima

Danas započinje emitovanje serijala edukativnih videa o nezi osobe u kućnim uslovima

05/06/2023 Off By BERB

Crveni krst Srbije danas započinje sa serijalom edukativnih videa o nezi osobe u kućnim uslovima koji su namenjeni neformalnim negovateljima, koji pružaju pomoć, podršku i negu starijim osobama u porodičnom okruženju, čime se poboljšava kvalitet nege, smanjuje sindrom sagorevanja i jačaju porodične veze. Ovim se započinje obeležavanje 15 juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima.

 

Poslednji video koji će biti pušten 15. juna odnosiće se na prepoznavanje znakova nasilja nad starijima.
U toku ovog perioda uradiće se nekoliko obuka u Domovima za starije, a do kraja meseca biće odštampan Vodič za neformalne negovatelje.

Kao i svake godine od početka obeležavanja ovog datuma, Crveni krst Srbije uključuje i medije, pa će i dalje biti zamoljeni da tog dana voditelji nose ljubičaste mašnice kao znak borbe protiv nasilja nad starijima.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima (WEAAD),15. jun, pokrenula je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA) 2006. godine. U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. godine na inicijativu i u organizaciji Crvenog krsta Srbije. Od tada se svake godine ovaj datum obeležava uz usku saradnju javnog i civilnog sektora.

Ujedinjene nacije su na zasedanju Generalne Skupštine održanoj 19. decembra 2011. godine u Njujorku zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstvenog i društvenog, socijalnog problema koji ugrožava zdravlje starijih osoba i krši njihova ljudska prava. To je problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice pa je 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starijima uvršten u kalendar Ujedinjenih nacija.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 1 od 6 osoba starijih od 60 godina je doživela neki vid zlostavljanja, to jest skoro 141 milion starijih osoba širom sveta. Ovaj broj je vrh ledenog brega jer su zanemarivanje, zlostavljanje i nasilje nad starijim osoba među najskrivenijim i nedovoljno istraženim oblikom kršenja ljudskih prava. Takođe je jako izražena rodna dimenzija nasilja i žene se često suočavaju sa nasiljem tokom celog životnog ciklusa.

Serijal edukativnih filmova nastao je kao deo projekta „Inovativne usluge za starije u lokalnim zajednicama“ (I-CCC), trogodišnje inicijative u tri države: Srbiji, Austriji i Crnoj Gori. Ovaj projekat se implementira uz finansijsku podršku Evropske unije, kao i Austrijske razvojne agencije ADA.