Pavle Grbović: Zašto nije usvojen „Aleksin zakon“ i ko je i kako utvrdio da „sistem nije zakazao“

Pavle Grbović: Zašto nije usvojen „Aleksin zakon“ i ko je i kako utvrdio da „sistem nije zakazao“

24/05/2023 Off By BERB

Izvor: danas.rs, Beta/Foto: Betaphoto/Amir Hamzagić

 

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović pitao je danas u Skupštini Srbije premijerku Anu Brnabić i Vladu zašto nije usvojen „Aleksin zakon“ za sprečevanje vršnjačkog nasilja čiji je nacrt usvojen još 2015. godine.

 

On je pitao i kako su premijerka i njene kolege samo tri ili četiri sata nakon masovnog ubistva 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ došli do zaključka da „sistem nije zakazao“, kada je sprovedena istraga o tome, ko je razgovarao s nastavnicima, psiholozima.

Grbović je povodom drugog slučaja pitao u kakvom sistemu može da se desi da osmogodišnja devojčica pola života provede u kadi i ne pođe u školu.

„To je sistem koji treba da se menja, a ne da se brani“, rekao je Grbović i istakao da su ljudi zato izašli na ulicu.

Dodao je da sistem kao i program TV Pink i Hepi ne truju samo decu glasača opozicije, već svu decu.

„Vi ih branite, vama je važnije da su to vaši propagandni centri. Šta ćete s građanima koji su na ulici i bore se za promene, hoćete da izamenite narod, hoćete neki bolji i poslušniji narod, hoćete da se pravite da ne postoje“ pitao je Grbović premijerku u popodnevnom delu zasedanja.

Podsetio je da je vlada obećala da će ispuniti zahteve roditelja ubijenih đaka iz Ribnikara i pitao ko je odgovoran za curenje podataka iz istrage.

„Vi imate pravo na kontramiting, ali nemate pravo da ljude koji su zaposleni na određeno, primoravate da dođu i da ih na skupovima zadržavate. Nemate pravo da otkazujete ekskurzije jer vam autobisi trebaju da dovedete ljude da kliču vođi“, rekao je Grbović.

Predsednica Vlade je rekla da joj je žao što Grbović „politizuje tragediju“ i da se „nikad nigde politički obračuni nisu vodili prebrojavanjem žrtava“.

Ana Brnabić je rekla i da je Grbović „tera“ da nabraja koliko je bilo žrtava za vreme prethodne vlasti, ali, kako kaže, to tad nije bila tema i nije postojala svest javnosti u vezi sa nasiljem.

„Hoćete ponovo da vam čitam koliko je žena ubijeno od 2000. do 2012? Jel’ to pokazatelj da sve u društvu ide nabolje“, pitala je Brnabić i rekla da se takve stvari ne koriste u političkoj borbi.