Јачање сарадње у области ИКТ са Катаром

Јачање сарадње у области ИКТ са Катаром

24/05/2023 0 By BERB

Foto: mit.gov.rs

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и министар за комуникације и информационе технологије Државе Катар Мохамед бин Али бин Мохамед Ал Манаи потписали су данас у Дохи Меморандум о разумевању о сарадњи у области информационо-комуникационих технологија између двеју влада.

 

Министар Михаило Јовановић изразио је велико задовољство што има прилику да посети Катар и потпише Меморандум у области информационо-комуникационих технологија са овом државом, који је и први међудржавни споразум две владе од 2017. године.

Потписивањем данашњег Меморандума унапређујемо односе две земље и индикативно је да је то баш област информационо-комуникационих технологија, где је Република Србија препозната као регионални лидер у Југоисточној Европи.

Интезивираћемо нашу сарадњу кроз размену знања која се односе на изградњу великих дата центара и сарадње са глобалним клауд лидерима попут Оракла, Мајкрософта, Гугла и Амазона. Такође, колегама из Катара су врло интересантни пројекти из области биотехнологије на којима ради Влада Републике Србије, нарочито изградња великог БИО4 кампуса. Искористио сам сусрет и да их позовем на београдски Biotech Future форум у октобру ове године, истакао је министар Јовановић.

Министар је рекао да је прошле године оборен рекорд када је у питању ИКТ извоз у износу од 2,7 милијарди евра, те додао да очекује да ће Србија на крају ове године достићи далеко више од три милијарде евра извоза ИКТ-а, а надамо се и свих четири милијарде евра.

„Са изузетним задовољством сведочимо потписивању овог значајног меморандума о разумевању између Катара и Србије у ИКТ сектору. Ова сарадња представља значајан корак напред у јачању веза између наша два народа и подстицању технолошког напретка који ће бити од користи нашим друштвима. Кроз ово партнерство, циљ нам је да разменимо стручност, знање и најбоље праксе у ИКТ сектору. Користећи наше заједничке снаге, можемо да подстакнемо иновације, проширимо дигиталну инфраструктуру и побољшамо повезаност наших грађана, привреда и влада“, рекао је министар за комуникације и информационе технологије Државе Катар, Мохамед бин Али Ал Манаи.

Главни циљеви Меморандума су да се подржи сарадња институција државног и приватног сектора у коришћењу информационо-комуникационих технологија као средства за унапређење јавних услуга, подржавање размена пракси у области регулаторне политике и институционалног оквира са посебним акцентом на развој међународно конкурентне услужне ИКТ индустрије, као и да се учествује на међународним догађајима које организују обе државе.