Aleksić: Zahtevi protesta u sasvim jasni, pozivam demonstrante da ponesu cvet

Aleksić: Zahtevi protesta u sasvim jasni, pozivam demonstrante da ponesu cvet

24/05/2023 Off By BERB

Izvor: danas.rs/Foto: Printskrin Jutjub/Parlament

 

„Pozivam građane da na protest ponesu po jedan cvet kao simbol borbe protiv nasilja, mržnje i agresije i kao simbol tuge zbog dva masovna ubistva i da nam se to više nikada ne ponovi. Ne želimo nasilje i nastavićemo borbu tihim protestima kako bismo stvorili državu bez nasilja u kojoj će svi biti bezbedni“, rekao je Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, na konferenciji za novinare opozicionih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

 

Aleksić je rekao da su zahtevi građana koji se okupljaju na protestima „Srbija protiv nasilja“ sasvim jasni.

„Imamo dva zahteva. Prvi je zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru. Taj zahtev podrazumeva momentalno smenjivanje svih članova Saveta REM-a, hitno ukidanje svih rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji promovišu nasilje i objavljuju lažne vesti i krše novinarske kodekse, smenjivanje rukovodstva RTS-a zbog emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog kršenja zakona, promocije nasilja i nemorala“, naveo je Aleksić.

„Drugi zahtev je institucionalna odgovornost, koja je objektivna, a to je smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina i prihvatanje ostavke ministra obrazovanja Branka Ružića“, dodao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je Vučić slagao da je opoziciji ponudio da se ukinu rijaliti programi i da se razgovara o REM-u.

„Nije on to nikome ponudio i nema on šta da nudi, jer nismo na pijaci, nego je reč o ozbiljnim stvarima koje se tiču naše budućnosti“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da vlast pokušava da „odugovlači ispunjenje zahteva“ ali da oni moraju biti ispunjeni i da protesti neće prestati dok se to ne dogodi.

„Nije dovoljna skupštinska sednica niti anketni odbor o masovnim ubistvima. Vlast pokušava da odugovlači sa administrativnim procedurama, ali su stotine hiljada građana pokazale odlučnost i rešenost da se zahtevi ispune i zato nema odustajanja. Mi predstavljamo građane i njihove zahteve i to je naš posao“, zaključio je Aleksić, prenosi Narodna stranka u saopštenju.

Predstavnici opozicionih grupa koje organizuju protest Srbija protiv nasilja saopštili su danas plan za subotu 27. maj. To će biti četvrto okupljanje nakon 8, 12 i 19. maja, a novi protest je zakazan za subotu 27. maj.