Нове мере популационе политике кроз пројекат „Људи су град”

Нове мере популационе политике кроз пројекат „Људи су град”

16/05/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Дејан Урошевић

 

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић посетила је Чачак, где је представљен пројекат „Људи су град“, у оквиру кога ће бити реализоване разне мере популационе политике у овом граду.

 

Из Чачка крећемо са реализацијом пројекта са симболичним називом „Људи су град“, који спроводимо у партнерству са локалном самоуправом и УНДП. Одабрали смо Чачак где ћемо започети ове активности, јер је то град који је претходних година показао колико средстава, али и енергије улаже у мере популационе политике, рекла је Кисић.

У креирање конкретних мера биће укључени сви релевантни актери, од сектора образовања, привреде, цивилног друштва, младих.

„Да ли ће то бити мере које се тичу усклађивања рада и родитељства у домену привреде, јачање капацитета Саветовалишта за брак и породицу, побољшање капацитета предшколских установа, различите врсте едукативних мера и подршке када је у питању родитељство, као што су школе родитељства, убрзо ћемо видети. Желимо најпре да заједно сагледамо стање, а онда и да креирамо и спроведемо низ активности које ће имати за циљ побољшање демографске слике у нашем друштву“, истакла је Кисић и додала да ће пројекат трајати годину дана и да ће врло брзо бити укључен још један град у Србији.

Кисић је нагласила да Министарство за бригу о породици и демографију жели да чује све ставове, а посебно визију и перспективу младих.

Министарка Кисић је у Чачку разговарала са представницима свих служби у локалној самоуправи, као и представницима Канцеларије за младе и привредницима, о наредним корацима у реализацији пројекта „Људи су град“.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је да је повећање наталитета најважније питање и да Влада Србије, као и Град Чачак, улажу огромне напоре кроз реализацију многобројних подстицајних мера да Србија има бољу демографску слику.