Извођење опере „Турандот” на Великој сцени Народног позоришта обележава се јубилејом првака Опере и премијерним извођењима

Извођење опере „Турандот” на Великој сцени Народног позоришта обележава се јубилејом првака Опере и премијерним извођењима

16/05/2023 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Београду

 

Улогом принца Kалафа у Пучинијевом ремек-делу „Турандот“, 16. маја (19,30) на Великој сцени, првак Опере Народног позоришта у Београду, тенор Јанко Синадиновић прославиће две и по деценије уметничког рада.

 

„Премијера опере Турандот, пре неколико месеци, поклопила се са периодом у коме се навршило 25. година од мог дебија у Народном позоришту. У том смислу, није било ништа логичније и лепше, него да са овим грандиозним делом и улогом Kалафа, прославим значајан јубилеј. Нарочито ми је драго што је Турандот изведена у једној изузетној продукцији, са ауторским тимом на челу са младим редитељем Мариом Павлом дел Монаком. Рекао бих да овај наслов тренутно представља најрепрезентативнију оперску представу на репертоару Народног позоришта“, сматра господин Синадиновић који је током каријере често певао водеће тенорске улоге у Пучинијевим, али и операма других славних композитора.

У том раскошном делу препуном предивних арија, али и драматичних и напетих сцена, које ће бити изведено под диригентском управом маестра Ђорђа Павловића, у насловној улози окрутне кинеске принцезе Турандот први пут наступиће првакиња Опере Сања Kеркез, док ће ролу робиње Лиу премијерно извести солисткиња Невена Бриџен.

Kореографију је урадио Милош Kецман, стручни сарадник на представи била је Ивана Драгутиновић Маричић, концертмајстор je Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Део ауторске екипе опере „Турандот“, премијерно изведене 23. децембра прошле године, чине и Вилијам Орланди (сценограф и костимограф), Волфганг фон Зубек (дизајнер светла) и Франческо Бонати (асистент костимографа).

У представи, урађеној у копродукцији Народног позоришта у Београду и Опере и театра Мадленијанум учествују и солисти Ермин Ашћерић (Цар Алтоум/ Принц од Персије), Драгољуб Бајић (Тимур), Љубодраг Беговић (Пинг), Дарко Ђорђевић (Панг), Синиша Радин (Понг), Александар Стаматовић (Мандарин), балерина Олга Олћан (Дух принцезе Лоу-Линг), као и чланови Хора и Оркестра Опере Народног позоришта.