Подршка ЕУ унапређењу енергетске безбедности Србије

Подршка ЕУ унапређењу енергетске безбедности Србије

16/05/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са Јаном Копманом, генералним директором Генералног директората Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу (DG NEAR) о процесу енергетске транзиције, реформама у енергетском сектору и подршци Европске уније унапређењу енергетске безбедности Републике Србије.

 

Министарка је нагласила посвећеност наше земље планирању важних пројеката у енергетском сектору који ће се ускоро наћи пред Владом Србије, чији ће фокус бити изградња нових енергетских капацитета и веће коришћење обновљивих извора енергије (ОИЕ).

У току је израда стратешких докумената којим ћемо до краја године дефинисати циљеве у ОИЕ, енергетској ефикасности и емисијама гасова и одредити наш пут у енергетској транзицији и декарбонизацији.

Ђедовић је истакла да су недавно усвојене измене Закона о коришћењу ОИЕ којим се омогућава увођење нових капацитета из ОИЕ на начин који неће угрозити сигурност електроенергетског система. Такође, наставља се са усклађивањем правног оквира са регулативном Европске уније у оквиру Кластера 4 – Зелена агенда и одржива повезаност и спровођења неопходне реформе које су део преговора о приступању ЕУ.

Министарка Ђедовић је истакла да се уз подршку Европске уније реализује изградња гасне интерконекције између Ниша и Димитровграда која ће Србији омогућити диверсификацију извора снабдевања гасом и додатне капацитете гаса.

Она је захвалила Европској унији на финансијских подршци у изградњи нове гасне интерконекције која ће бити завршена на јесен и преко које ће се обављати снабдевање гасом из Азербејџана, ЛНГ терминала у Александрополису, као и са Средњег и Блиског истока. Такође, у сарадњи са ЕУ припрема се документација за изградњу интерконекције са Северном Македонијом која ће омогућити додатне капацитете и гасификацију југа Србије.

Ђедовић се рекла да је Европска унија донирала 165 милиона евра за повећање броја домаћинстава који могу да добију попусте на рачунима за електричну, топлотну енергију и гас. Истакла је да више од 190.000 домаћинстава може да умањи своје рачуне ако се пријаве за статус енергетски угрожених купаца што је веома важно због енергетске кризе и раста енергетских трошкова.

Јан Копман истакао је снажну подршку Европске уније диверсификацији извора снабдевања гасом која је веома важна тема за ЕУ од почетка рата у Украјини. Нагласио је важност наставка спровођења реформи и раздвајања у гасном сектору, као и намеру ЕУ да регион Западног Балкана учествује у заједничкој набавци гаса, а касније и зеленог водоника, ради смањења енергетске неизвесности.