Подршка породици и стварање безбедног окружења за читаву заједницу

Подршка породици и стварање безбедног окружења за читаву заједницу

15/05/2023 Off By BERB

Поводом 15. маја, Међународног дана породице, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов изјавио је да је данас, под сенком трагичних догађаја са почетка маја, више него икада потребна подршка породици и здравим односима у њој.

 

„Савремена породица суочена је са изазовима економске и друштвене транзиције, који утичу на појаву и продубљивање социјалних, финансијских, моралних и емотивних потешкоћа. Промене које се дешавају великом брзином у свим сегментима савременог друштва, нарочито у делу изложености утицајима садржаја на друштвеним мрежама, остављају значајне последице и на стање, развој, улогу и место породице у друштву. У борби да остваре квалитетну родитељску улогу и обезбеде материјалну сигурност својим члановима, неретко страдају основе породичног живота – здрави родитељски и функционални породични односи“, упозорава министар Жигманов.

Међународни дан породице, 15. мај, обележава се широм света од 1993. године. Установила га је Генерална Скупштина Уједињених нација са циљем афирмације породице и породичних вредности и подизања свести о проблемима и питањима породице.

Овогодишњи празник породице, нажалост, обележавамо у сенци две незапамћене трагедије, убиства осморо ђака и чувара у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду и убиства осморо младих у околини Младеновца. У данима када је Србија занемела од бола, подсећамо и да је од почетка године убијено 18 жена, што је аларм који упозорава да је породично-партнерско насиље над женама, најчешће у присуству најмлађих чланова породице, нажалост све присутније у нашем друштву.

Министар Томислав Жигманов поздравио је формирање Савета за спречавање вршњачког насиља, чији ће задатак бити да обезбеди организовање мобилних тимова за борбу против вршњачког насиља кроз протоколе између центара за социјални рад и других служби, као што су образовне и здравствене установе и полиција, те формирање Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих. Како је истакао, једна од кључних мера за спречавање насиља је и оснаживање законодавног оквира и јачање органа и институција заштите права, поготово најрањивијих чланова и друштвених група, у циљу превенције, али и стварања безбедног окружења за читаву заједницу.