Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice

15/05/2023 Off By BERB

Već gotovo tri decenije 15. maja svake godine obeležava se Međunarodni dan porodice. Crveni krst se pridružuje ovom obeležavanju kroz podršku porodičnim vrednostima, pogotovo imajući u vidu da je porodica ostala najvažniji resurs kada je u pitanju pružanje pomoći i podrške osobama kojima je ona potrebna za nezavistan život.

 

Na osnovu istraživanja koje je Crveni krst Srbije sproveo 2018. godine, međugeneracijska razmena u Srbiji je obimna i intenzivna. Ona podrazumeva učešće svih generacija, uključujući najstariju, srednju i generaciju mladih, a ide u svim smerovima. U Srbiji se učešće u međugeneracijskoj razmeni dešava u svim fazama životnog ciklusa a približno četvrtina ispitanog uzorka prima ovu vrstu pomoći i podrške od članova porodice.

Kako je najveći deo pomoći koji se prima onaj vezan za kućne poslove, a zatim za pomoć oko transporta i nabavke, jasno je da neke od osnovnih aktivnosti vezane za nezavistan život u velikoj meri zavise od raspoloživosti ove vrste pomoći. Preračunavanjem vrednosti primljenih usluga u cene koje bi ove usluge imale na tržištu rada, može se zaključiti da na mesečnom nivou članovi porodice ulažu rad koji je viši od jedne minimalne penzije pomažući onima kojima je pomoć potrebna.

Crveni krst prepoznaje značaj podrške unutar porodice osobama koje su funkcionalno zavisne pa zbog toga i podseća na neophodnost da se porodičnim negovateljima pruže pomoć i podrška iz same zajednice, ali i sa nivoa čitavog društva.