Беговић изабрана за председницу Одбора гувернера ICGEB

Беговић изабрана за председницу Одбора гувернера ICGEB

12/05/2023 Off By BERB

Foto: nitra.gov.rs

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић учествовала је на недавно одржаном 29. заседању Одбора гувернера Међународног центра за генетичко инжењерство и биотехнологију (ICGEB) у Кејптауну, где је остварила изванредан успех.

 

Убедљивом већином гласова, министарка Беговић изабрана је за председницу Одбора гувернера ове престижне организације, чиме је постала прва жена у историји изабрана на ту позицију.

Избор министарке Беговић за председницу Одбора гувернера представља корак напред за нашу земљу и потврду њеног међународног научног угледа. Њен избор као прве жене на овој позицији симболизује и подржава важност једнакости и женског лидерства у области науке, у чему Србија већ предњачи у свету, узевши у обзир велики проценат жена у науци, као и жена на руководећим позицијама у научноиостраживачким институцијама у Републици Србији.

ICGEB је јединствена међувладина организација која је првобитно основана као посебан пројекат УНИДО-а. Независна од 1994. године, управља са преко 45 најмодерније опремљених лабораторија смештених у Трсту, Њу Делхију и Кејптауну. Организацију чини интерактивна мрежа са готово 70 чланица, а њено деловање је усклађено са радом система Уједињених нација. ICGEB игра кључну улогу у промовисању истраживачке изврсности, обукама и трансферу технологија у индустрију, а све у циљу давања конкретног доприноса одрживом глобалном развоју.

Беговић ће током свог мандата на челу Међународног центра за генетичко инжењерство и биотехнологију радити на унапређењу научних истраживања, јачању сарадње међу чланицама, као и на доношењу бројних иновација.

Овај изузетан успех јасно указује на напредак Србије у домену науке и технолошког развоја, као и нашу способност да постанемо кључни актери у глобалној научној заједници, истакла је министарка Беговић.