Школовање будућих инжењера основа енергетског система

Школовање будућих инжењера основа енергетског система

12/05/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић посетила је данас Машински факултет Универзитета у Београду где је разговарала са деканом и продеканима факултета о сарадњи ове институције са државом и привредом у области енергетике.

 

Министарка је током посете факултету разговарала и са студентима и обишла више савремених лабораторија које се користе за извођење наставе и доприносе квалитетнијем образовању будућих дипломаца који ће своје знање користити радећи у различитим деловима енергетског сектора.

“Драго ми је да сам данас имала прилику да будем гост Машинског факултета, јер је школовање будућих инжењера основа енергетског система, како данас, тако и у будућности, у којој нас очекују крупне промене у процесу енергетске транзиције. Велика је ствар све што је урађено да студенти стичу знање у модерним лабораторијама, да се програми иновирају и да прате оно што се дешава у свету који се убрзано мења и тек ће се мењати, посебно кад је реч о енергетици. Посебну пажњу у разговору посветили смо темама као што су обука енергетских менаџера и енергетских саветника које спроводи Машински факултет у сарадњи са Министарством рударства и енергетике. Енергетски менаџери су нам изузетно важни, посебно за јединице локалне самоуправе јер својим радом утичу на укупно смањење потрошње енергије. Програми енергетске ефикасности, су поље где је сарадња између оних који се баве научно-истраживачким радом и државних институција, као и привреде, посебно важна. Очекују нас до краја деценије 15 милијарди евра улагања у енергетску инфраструктуру, иза свих тих пројеката стоје људи и наш циљ је да стручан образован кадар са Машинског и других факултета реализује те пројекте и да остану да раде и допринесу својој земљи, која их је ишколовала”, рекла је Ђедовић.