Могућности сарадње са Јужноафричком Републиком у области науке и технолошког развоја

Могућности сарадње са Јужноафричком Републиком у области науке и технолошког развоја

12/05/2023 Off By BERB

Foto: nitra.gov.rs

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић састала се данас са замеником министра за високо образовање, науку и технологију Републике Јужне Африке Бути Манамелом у Кејптауну.

 

На састанку су размотрене могућности сарадње две државе у области науке и технолошког развоја а посебно је истакнуто интересовање у области дигитализацији пољопривреде и биотехнологији, које су у Републици Србији у значајној експанзији.

Министарка Беговић позвала је представнике Републике Јужне Африке у званичну посету Републици Србији, како би им се представила домаћа наука и омогућио директан увид у наша достигнућа и ресурсе. Посебно је истакнут значај пројекта изградње БИО4 Кампуса и институција као што су Институт Биосенс, Центар за секвенцирање и биоинформатику и Центар за четврту индустријску револуцију. Ова посета би била прилика за продубљивање сарадње и размену знања између научних заједница две земље.

Такође, током састанка разговарано је о кандидатури Србије за домаћина изложбе Expo2027. Министарка Беговић је изнела план Београда да буде домаћин ове престижне манифестације, која би омогућила, између осталог, представљање наших научних достигнућа, технолошких иновација и економског потенцијала читавом свету.

Састанак са замеником министра за високо образовање, науку и технологију Републике Јужне Африке представља важан корак ка јачању међународне сарадње, отварајући нове могућности за научну сарадњу и размену идеја између две земаље, као и за промоцију науке Србије у свету.