Контрола аутобуских превозника који обављају превоз деце

Контрола аутобуских превозника који обављају превоз деце

12/05/2023 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, имајући у виду да је у току период учесталијих ђачких екскурзија и рекреативних настава, у циљу заштите безбедности деце и наставног особља спроводе мере контроле да ли превозници поштују одредбе Правилника о начину обављања организованог превоза деце.

 

Подсећамо да је организатор превоза дужан да најкасније у року од 48 часова пре отпочињања превоза обавести надлежни орган унутрашњих послова о превознику, месту и времену поласка, броју ангажованих аутобуса, броју ангажованих возача аутобуса и броју пријављене деце и других лица која учествују у извођењу путовања, како би саобраћајна полиција могла благовремено да изврши контролу свих аутобуса и возача.

Правилником о начину обављања организованог превоза деце таксативно су наведени услови које морају испуњавати аутобуси којима се врши превоз екскурзија, односно услови које морају испуњавати возачи који врше превоз деце.

Припадници Министарства унутрашњих послова контролисаће да ли аутобуси и возачи аутобуса испуњавају све неопходне услове и неће дозволити полазак на екскурзије док не буду испуњени сви прописани услови.