Усмена и писана пророчанства део културне баштине сваке земље

Усмена и писана пророчанства део културне баштине сваке земље

12/05/2023 Off By BERB

Комисија Министарства културе подржала је на конкурсу у области музејског наслеђа пројекат „Истраживање и презентација наслеђа и заоставштине пророка Милоша и Митра Тарабића“ јер доприноси очувању и промоцији етнолошког и антрополошког наслеђа ужичког краја и биће основ за формирање будуће сталне музејске поставке.

 

Пророчанства, усмена и писана саставни су део културне баштине сваке земље јер осликавају социо-хуманистичку слику народа и времена у коме су настали због чега имају посебну друштвену и културну вредност.

Село Кремна поред природног и историјског наслеђа има и јединствен културни потенцијал. Циљ пројекта, који је подржан од стране Комисије је истраживање, документовање и презентација грађе која се чува у Архиву и Музеју града Ужица, бележење предања, породичне колекције и прикупљање оригиналних предмета који се налазе у личним заоставштинама локалног становништва и имају одговарајуће културно историјске вредности.

На основу увида у структуру, циљеве и начин реализације пројекта, конкурсна комисија Министарства оценила је да су чланови пројектног тима искусни стручњаци из области етнологије и архитектуре иза којих стоји више великих, успешно реализованих пројеката. Етнолог и музејски саветник Боса Росић, једна од најбољих познаваоца етнолошког наслеђа ужичког краја, активни учесник у оснивању првог музеја на отвореном Старо село Сирогојно и добитница Вукове награде несумњиво гарантујe да ће и пројекат „Истраживање и презентација наслеђа и заоставштине пророка Милоша и Митра Тарабића“ бити изведен у складу са највишим стручним и професионалним стандардима.

Подршку овом пројекту својом препоруком дао је Народни музеј у Ужицу, а цео пројекат реконструкције породичне куће Тарабића подржао је Град Ужице. Пројекат представља пример заједничке сарадње у области заштите културног наслеђа Задужбине, установа културе и локалне самоуправе.

Oвaј пројекат је прави пример да се Тарабићима, јединственом српском пророчком предању приступа на начин да се истраживањем и повезивањем установа заштите и фондације негује и преноси сећања и тиме чува идентитет читаве заједнице овог краја.

Када би се злонамерни аутори текстова који круже друштвеним мрежама мање бавили политичким спиновањем и били боље упућени у културу и наслеђе, знали би да је град Салон де Прованс кућу у којој је Нострадамус живео претворио у његов музеј и да истраживање, очување и презентација пророчке традиције представљају драгоцени део животне и културне традиције једног места и народа.