Дачић разговарао са амбасадором Израела

Дачић разговарао са амбасадором Израела

12/05/2023 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас амбасадора Државе Израел у Републици Србији Јахела Вилана.

 

На почетку разговора амбасадор Израела Јахел Вилан изразио је саучешће због недавних трагичних догађаја у Београду и пренео изразе саосећања и солидарности са породицама настрадалих.

Саговорници су разменили мишљење о стању билатералних односа и могућностима за њихово унапређење. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изразио је жаљење због одлуке Израела да призна једнострано проглашену независност тзв. „Косова“, што се негативно одразило на наше билатералне односе, али истакао да упркос томе треба тражити заједничке интересе, пре свега зарад користи два народа, који су кроз историју често делили трагичну судбину, посебно током Другог светског рата.

У разговору је изражен интерес за наставак економске сарадње која у претходним годинама бележи успон, уз повећање израелских инвестиција. Израел је један од значајнијих инвеститора у нашој земљи, посебно у области транспорта и изградњe некретнина. Дачић је изразио наду да ће недавно отварање лета између Београда и Тел-Авива позитивно утицати како на економску, тако и на туристичку размену две земље.

Саговорници су разменили мишљење и о ситуацији у Израелу. Дачић је истакао да Србија подржава успостављање трајног мира и стабилности на Блиском истоку, те да се нада да ће у будућности бити нађен начин да буде постигнут договор који ће допринети бољем животу свих људи у том региону.