Србија опредељена за унапређење сарадње са САД

Србија опредељена за унапређење сарадње са САД

10/05/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са администраторком Америчке агенције за развој (USAID) Самантом Пауер са којом је разговарала о могућностима унапређења будуће сарадње.

Премијерка је нагласила да је Србија опредељена за унапређење сарадње са САД вођена приливом инвестиција америчких компанија, растућом трговинском разменом робe и услуга и значајном финансијском подршком кроз различите програме развојне помоћи.

Брнабић је истакла да Влада цени све резултате постигнуте кроз сарадњу са USAID-ом и поздравила спремност ове агенције да доприноси даљој трансформацији у областима информационих технологија и енергетске ефикасности.

Премијерка је информисала Пауер о напретку наше земље у подршци технолошком предузетништву, што води Србију ка циљу да постане још снажнији центар у области иновација који има потенцијал за отварање нових радних места за младе.

На састанку се разговарало о подршци USAID-а кроз активности у пројектима „Предузми идеју” и „Србија иновира”, а који се односе на окупљање релевантних страна како би се створио јак систем који подржава иновације у нашој земљи.

Такође, саговорници су размотрили могућности за сарадњу у различитим областима, попут вештачке интелигенцијe и развојa биотехнологије у Србији, а посебно је истакнут значај изградње БИО4 кампуса и подршке његовом развоју као центру нове биоекономије у нашој земљи.

Премијерка је истакла да је Србија покретач повезивања и развоја у региону, као и да је иницијатива „Отворени Балкан“ одличан пример сарадње који је уклонио бројне препреке, чиме је омогућен слободан проток људи, роба, услуга и капитала, као и да ће млади из целог региона осетити бенефите.

Брнабић је рекла да се нада да ће се у иницијативу „Отворени Балкан“ укључити и друге земље из региона.

Пауер је истакла посвећеност USAID намери данастави са подршком напорима Србије у јачању демократских институција и подстицања економског раста предвођеног приватним сектором и указала на спремност USAID да настави са успешном сарадњом коју остварује са Србијом.

Администраторка Америчке агенције за развој позитивно је оценила досадашње резултате који су постигнути ангажманом ове агенције и изразила намеру USAID-а да и у наредним годинама ради на пројектима којима ће бити обезбеђена подршка реформама.

Састанку је присуствовао и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.