Sastanak ministra Vučevića sa ambasadorom Španije Molinom

Sastanak ministra Vučevića sa ambasadorom Španije Molinom

10/05/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Španije Raulom Bartolomeom Molinom.

Ministar Vučević zahvalio je na principijelnom stavu Kraljevine Španije po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“, kao i za nedavno glasanje povodom zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, što je pokazatelj doslednosti u poštovanju suverenosti drugih država. On je naglasio da Srbija snažno podržava teritorijalni integritet Kraljevine Španije i ukazao na iskreno prijateljstvo dveju država.

Ministar odbrane izrazio je zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane i istakao zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, a posebno zajednički angažman u misiji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

On je ukazao na opredeljenost za nastavak vojno-vojne saradnje i razvoj saradnje u domenu vojne industrije, kao i značaj nastavka započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje poput profilisanja daljih oblika saradnje na nivou istraživačko-razvojnih ustanova i odbrambenih industrija dve zemlje.

Ambasador Molina poručio je da stav Kraljevine Španije o nepriznavanju takozvanog „Kosova“ ostaje nepromenjen i da ova zemlja nastavlja da snažno podržava zahteve Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

On je, takođe, ocenio da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, posebno u odbrambenoj industriji i istakao spremnost Kraljevine Španije za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne saradnje. Ambasador Molina pohvalio je profesionalni odnos pripadnika Vojske Srbije koji se angažuju u okviru španskog kontingenta u Sektoru Istok u misiji UNIFIL u Libanu.