Напредак у унапређењу и заштити људских и мањинских права

Напредак у унапређењу и заштити људских и мањинских права

10/05/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Делегација Републике Србије, коју предводи министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, данас је, пред Саветом за људска права Уједињених нација у Женеви, представила Извештај Републике Србије за 4. циклус Универзалног периодичног прегледа.

 

У својству шефа државне делегације, министар Жигманов је обраћање пред Саветом започео речима да Делегација Републике Србије иступа у врло тешком тренутку за нашу земљу и позвао државе чланице Уједињених нација да се минутом ћутања придруже Државној делегацији у одавању поште трагично изгубљеним животима, жртвама догађаја у нашој земљи 3. и 4. маја ове године, што су оне и учиниле.

Министар Жигманов је на почетку излагања Савету за људска права УН скренуо посебну пажњу на чињеницу да су Срби и други припадници неалбанских заједница суочени са бројним проблемима и изазовима на пољу поштовања људских и мањинских права у Аутономној покрајини Косово и Метохија.

Србија је до сада, од осам уговорних тела Уједињених нација затражила да УНМИК извести о примени стандарда из важећих конвенција на територији АП Косово и Метохија, истакао је Жигманов, који је и овом приликом позвао Савет за људска права да изврши увид у стање људских права на овом делу наше територије.

Од трећег циклуса Универзалног периодичног прегледа, кроз који смо, као држава прошли 24. јануара 2018. године, Република Србија је постигла значајан напредак у реализацији добијених препорука и унапређењу и заштити људских и мањинских права.

Посвећеност наше земље овим циљевима може се видети из добровољног Средњорочног извештаја који је достављен прошле, као и Извештаја за четврти циклус УПР који је достављен у фебруару ове године, рекао је министар, представљајући унапређење законског и стратешког оквира у областима заштите људских права као што су забрана дискриминације, забрана тортуре, борба против злочина из мржње, борба против говора мржње, спречавање насиља у породици, борба против трговине људима.

Такође, представљени су и даљи напори Републике Србије везани за унапређење владавине права и борбе против корупције, као и доследност у поштовању загарантованих слобода изражавања и слободе медија, те даље остваривање циљева одрживог развоја.

„Као држава, обезбеђујемо поштовање ратификованих међународних уговора и доследно и правовремено испуњавамо своју обавезу извештавања, а према препорукама свих УН механизама се односимо као значајним и вредним путоказима како да одржимо достигнуте стандарде и унапредимо стање људских права, јер људска права су поље на коме се може постићи увек више и боље и тај посао се никада не завршава“, рекао је министар Жигманов.

За данашњи дијалог са Делегацијом Републике Србије пријавила се 101 земаља чланица УН, које су постављале питања и давале препоруке током седнице посвећене разматрању Извештаја Републике Србије као чланице УН-а.

Препоруке држава чланице УН су се, између осталог, односиле на теме као што су, заштита од насиља у партнерским односима и породици, права детета, родна равноправност, заштита посебних осетљивих друштвених група као што је ЛГБТ, особа са инвалидитетом, миграната, унапређење положаја националних мањина са нагласком на ромску националну мањину, слобода изражавања и медија и борба против свих облика говора мржње и друго.

Први део седнице трајао је пуна три сата, а на самом крају министар се захвалио свим земљама које су изразиле саосећање нашој земљи и народу, речи солидарности и подршке поводом недавних трагичних догађаја. Захвалио се свим државама на препорукама, а посебно већини која је истакла да је препознала уложена напоре за постигнут напредак.

Током сутрашњег дана делегација Србије изјасниће се о добијеним препорукама. Делегацију Републике Србије чине представници министарстава задужених за област рада, породичне и социјалне заштите, правосуђа, унутрашњих послова, животне средине, културе и информисања. У Делегацији Републике Србије су и представници Координационог тела Владе за родну равноправност, као и државних органа задужених за Косово и Метохију, избеглице, миграције и за нестала лица. Делегацији Србије придружио се и амбасадор при сталној Мисији УН у Женеви Дејан Златановић.