Циљ да робна размена са Мађарском достигне четири милијарде евра

Циљ да робна размена са Мађарском достигне четири милијарде евра

10/05/2023 Off By BERB

Foto: MUST/Đ.K.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић као копредседавајући са српске стране након одржаног XIII Заседања заједничке комисије за економску сарадњу између Србије и Мађарске, поручио је данас да је извоз у Мађарску 2012. године износио је 245 милиона евра, док је у 2022. години са укупном трговинском разменом од 3,65 милијарди евра Мађарска била наш пети трговински партнер, и уједно наша четврта извозна дестинација, и додао да је у 2022. години дошло до значајног повећања извоза Србије у Мађарску који је износио 1,5 милијарди евра.

 

Министар је истакао да су данашњи састанци и у функцији припреме за предстојећу заједничку седницу две владе и савета стратешког партнерства који ће се одржати у јуну месецу, што ће бити још једна прилика да се ојача сарадња у свим областима која су од обостраног интереса.

Србију је погодила незапамћена трагедија, и тај ожиљак никада неће нестати са лица наше државе, али упркос томе ми из овога морамо изаћи уједињени и наставити да корачамо ка некој бољој будућности. Као копредседник српске стране на билатералном састанку са колегом мађарским министром спољних послова и трговине господином Сијартом, подвукао сам да је у последњих десет година урађено много на јачању наших политичких и економских веза, констатовао је министар Момировић.

Министар Момировић је у своје лично име, и у име Владе Републике Србије, изразио саучешће породицама трагично настрадалих жртава.

Изражавам захвалност свим присутнима који су у овим тешким тренуцима, у којима сви осећамо неизмерну тугу, смогли снаге и уложили напор да својим професионалним ангажманом током Заједничке комисије потврде пријатељство наше две земље и спремност да кроз узајамну сарадњу на свим нивоима допринесемо даљем учвршћивању наше сарадње, рекао је министар Момировић.

Копредседавајући са мађарске стране, министар спољних послова и трговине, Петер Сијарто овом приликом је изјавио да је важно да и даље останемо привржени добросуседској сарадњи са најближима.

Важно је да имамо сарадњу која је стабилна, а сарадња између Србије и Мађарске је увек била заснована на међусобној подршци. Тражимо увек начине како да помогнемо једни другима како би и једна и друга страна имале користи од те сарадње, рекао је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

На крају данашњег обраћања министар Момировић је још једном истакао да су билатерални односи Србије и Мађарске на највишем нивоу и да их карактерише висок степен сагласности по питањима од међусобног значаја, интензиван политички дијалог и међусобна подршка у различитим областима.

Грађани Србије данас могу слободно да се ослоне на Мађарску, и Мађарска може да се ослони на Србију. Захвални смо на подршци коју председник Владе Орбан и Мађарска отворено и недвосмислено пружају Србији, како на европском путу, тако и у регионалним питањима и билатералној сарадњи, закључио је министар Момировић.