Pitanje nestalih lica najviše opterećuje odnose Srbije i Hrvatske

Pitanje nestalih lica najviše opterećuje odnose Srbije i Hrvatske

30/04/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Zagrebu da pitanje nestalih lica svakako najviše opterećuje odnose Srbije i Hrvatske, ukazavši na to da je u ovoj godini po tom pitanju bilo određenih pomaka.

Brnabić je u izjavi za hrvatske medije, posle Skupštine Srpskog narodnog vijeća (SNV) napomenula da se komisija nadležnih tela dveju država sastala u januaru ove godine, kao i da je bilo određenih konkretnih aktivnosti u martu.

U mrtvačnicama u Hrvatskoj, u Zagrebu, Rijeci, Osjeku, postoje ostaci 878 neidentifikovanih osoba, rekla je premijerka i dodala da je Srbija zaista u potpunosti otvorena za to da sve ono što u tom smislu imamo kao otvoreno, rešimo i zatvorimo.

Prema njenim rečima, rešavanje tog pitanja nije lako za političare i oni neće imati nikakav politički poen, ali je to naša odgovornost koju moramo da ispunimo.

Premijerka je ponovila da misli da je blokada uvoza nafte za našu zemlju naftovodom preko Hrvatske bila krajnje nekorektna bila.

Mislim da je to trenutak kada se energetika koristi u političke svrhe i da to nije dobro i primereno, posebno za dve susedne zemlje. Mi, kad god imamo bilo kakvo političko nerazumevanje, vraćamo se na ta teška i nerešena pitanja, ukazala je Brnabić.