Raditi na rešavanju otvorenih tema koje opterećuju odnose Srbije i Hrvatske

Raditi na rešavanju otvorenih tema koje opterećuju odnose Srbije i Hrvatske

30/04/2023 Off By BERB

Foto: Peđa Vučković

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Zagrebu sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Brnabić se, pre početka sastanka sa hrvatskim premijerom upisala u Zlatnu knjigu u zgradi Vlade Hrvatske.

Hvala na gostoprimstvu, u nadi da će uzajamne posete biti redovnije i češće, napisala je premijerka.

Predsednica Vlade je, u izjavi za novinare, nakon Skupštine Srpskog nacionalnog vijeća, prenela da je sa premijerom Hrvatske imala jako konkretan i dobar sastanak na sve teme i naglasila da stabilnost u ovom regionu zavisi od dobrih odnosa Beograda i Zagreba.

Otvorene su sve teme, odnosi između nas opterećeni su brojnim pitanjima, velikim nepoverenjem, temama koje su emotivne za sve nas. Moramo da radimo na poboljšanju i zbližavanju naših odnosa, ali ako ni zbog čega, onda zbog srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji, rekla je Brnabić.

Prema njenoj oceni, odnosi dveju država su takvi da je bilo kakav razgovor zvaničnika, kao što je i ovaj današnji, dobar.

Otvorili smo zaista sva pitanja, koja imamo na duši, pitanje nestalih, pitanje rešavanja međusobnih granica u delu koji je sporan, pitanje posete predsednika Vučića Jasenovcu i optužnice za ratne zločine na Petrovačkoj cesti, ali pitanja vezana za konkretne projekte za budućnost, kao što su modernizacija brze pruge i ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja Beograd–Zagreb-Ljubljana, objedinjena naplata putarine na auto-putevima, što ćemo imati za mesec do dva sa Severnom Makedonijom, rekla je premijerka.

Na pitanje da li će biti novih sastanaka, ona je odgovorila da će ih bez sumnje biti, da postoje konkretni predlozi i datumi, ali da će se o tome više razgovarati naredih dana.

Prema njenim rečima, 23. juna u Subotici je planirano otvaranje Hrvatske kuće, a pre toga će se dogovarati detalji.

Konkretan rezultat današnjeg razgovora sa Plenkovićem je, kako je navela, taj da će se komisije za otovorena pitanja između Srbije i Hrvatske sastati i napraviti listu svih otvorenih pitanja, da može na tome da se radi.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je važan i razlog njenog današnjeg dolaska u Zagreb – Skupština SNV, koja će biti vetar u leđa srpskom narodu i olakšati im život i dodala da joj je bila veliki čast da se obrati na toj skupštini.