Dobar i kvalitetan iskorak u odnosima Srbije i Hrvatske u ovoj godini

Dobar i kvalitetan iskorak u odnosima Srbije i Hrvatske u ovoj godini

30/04/2023 Off By BERB

Foto: Peđa Vučković

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Zagrebu da želi da posete zvaničnika dveju zemalja budu čće i da se razgovara o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način, o temama koje su važne za budućnost i građana i privrede.

Brnabić je, na Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, izrazila zadovoljstvo time što su rukovodstva dveju zemalja uspela da naprave dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, pre svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i ministru Tomislavu Žigmanovu, kojima je zbog toga iskazala zahvalnost.

Premijerka je pozdravila potpisanu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su predstavnici političkih partija manjina u Srbiji i Hrvatskoj potpisali u januaru ove godine.

Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija saradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ova moja današnja poseta i boravak u Zagrebu, upravo konkretan rezultat ovoga, naglasila je Brnabić.

Ona je podsetila i na to da je u januaru prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić zajedno sa ministrima Tanjom Miščević i Tomislavom Žigmanovim, prisustvovao božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu, zatim se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sreo sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem na marginama foruma u Davosu, te su usledili novi susreti zvaničnika.

Očekujemo da se ove godine, i radićemo na tome, održe i političke konsultacije ministarstva spoljnih poslova naše dve zemlje, rekla je premijerka.

Brnabić je prenela da je danas imala dobre i konkretne razgovore sa premijerom Andrejem Plenkovićem oko projekata, kao što su ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda ,Zagreba i Ljubljane, a takođe su se, kako je rekla, dotakli svih otvorenih pitanja, koliko god teška i emotivna ona bila.

Razgovarali smo o tome kako da krenemo u rešavanje ovih pitanja, podvukla je ona.

Kada je u pitanju srpska zajednica u Hrvatskoj, Vlada Srbije i predsednik Vučićkako je naglasila, duboko su posvećeni i stalo im je do toga da ta zajednica oseti da ima svu pomoć i podršku u svakom trenutku.

Ona je navela da je od 2016. godine, iz godine u godinu, sve više finansijski ulagano u projekte srpske zajednice u Hrvatskoj, navodeći da je do sada uloženo više od šest miliona evra.

Dodatno je upućena pomoć Hrvatskoj u iznosu od 2,5 miliona evra za saniranje posledica zemljotresa, te je dodatno upućena pomoć SPC u Hrvatskoj, rekla je Brnabić i poručila da su vrata svih institucija u Srbiji, uključujući i predsednika, otvorena za dijalog sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, ali i Hrvata u Srbiji.

Prema njenim rečima, naši narodi upućeni su jedan ka drugom i jesu i moraju biti jedni od najpotrebnijih garanata mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dela Evrope.

Brnabić je čestitala Hrvatskoj pristupanje evrozoni i šengenskom prostoru, kao i na sporazumu o dvostrukom oporezivanju sa SAD.

U regionu kakav je naš, svaki uspeh znači i veću stabilnost i bolji potencijal za sve nas, istakla je predsednica Vlade.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u obraćanju na Skupštini Srpskog narodnog vijeća rekao da treba da se donose odluke koje će poboljšati položaj Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Pitanje Srba u Hrvatskoj se rešava u Zagrebu, i to je najveća vrednost dijaloga koji smo uspostavili sa srpskom manjinom u Hrvatskoj, poručio je Plenković.

On je preneo da je sa predsednicom Vlade Srbije dogovoreno da se napravi inventar otvorenih pitanja na nivou ministarstava spoljnih poslova i da to služi kao preduslov za rešavanje svih daljih otvorenih pitanja između dve zemlje, a može doprineti jačanju odnosa.

Prema njegovim rečima, savremena i moderna Hrtvatska je zemlja koja štiti manjinska prava, poštuje i jača vladavinu prava i demokratiju uopšte.

Hrvatska ceni to što je Tomoslav Žigmanov postao ministar u novoj Vladi Srbije, što je itekako važna poruka za Hrvate u Srbiji, naglasio je Plenković.