Апел грађанима да приликом припреме хране и паљења ватре на отвореном буду опрезни и да поштују Закон о заштити од пожара

Апел грађанима да приликом припреме хране и паљења ватре на отвореном буду опрезни и да поштују Закон о заштити од пожара

30/04/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Милорад Спасојевић апеловао је данас на грађане, који се одлуче да празник рада – Први мај прославе у неким од излетишта у Србији, да приликом припреме хране и паљења ватре на отвореном буду опрезни и да поштују Закон о заштити од пожара.

 

„Ако наши суграђани ипак имају потребу да ложе ватру на отвореном простору, то онда мора бити у посебно обележеним и обезбеђеним просторима. Потребно је донети и воду са којом се може угасити евентуални почетни пожар, као и горење на месту где је ложено“, истакао је Спасојевић.

Он је подсетио да је према Закону о заштити од пожара забрањено спаљивање остатака стрних усева, смећа на отвореном простору и биљних остатака, а за кршење тог прописа прописане су казне од 10.000 до 50.000 динара, док су за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара.

Спасојевић је истакао да ће припадници Сектора за ванредне ситуације МУП дежурати на излетничким местима и да ће грађани моћи да им се обрате за помоћ, уколико им буде потребна.

Подсетио је да је изузетно важно да се грађани одговорно понашају јер се пожари на отвореном простору веома брзо шире и представљају реалну опасност по животе и здравље наших грађана, а наноси и велике материјалне штете.