Отворена прва деоница Моравског коридора од Појата до Макрешана

Отворена прва деоница Моравског коридора од Појата до Макрешана

29/04/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Републике Александар Вучић, као и више чланова Владе Србије и гостију, присуствовали су данас отварању деонице на делу Моравског коридора од Појата до Макрешана, ауто-пута који спаја исток и запад Србије.

Вучић је на свечаности у Макрешанима, истакао да је ова инвестиција за нас веома важна јер може да доведе привреднике из целог света, да се улаже у овај крај, да се враћају људи који су отишли у иностранство и којима ћемо моћи да кажемо да овде може пристојно да се живи.

Он је додао да је је важно и да показујемо да можемо да радимо и градимо и у тешким временима, најавивши да ће за неколико месеци бити урађено још 12 километара тог ауто-пута до Кошева, а до краја следеће године биће готов део од Чачка до Краљева.

Председник је указао и на то да су свуда по овој деоници постављени стубови за 4Г мрежу а биће постављени и за 5Г.

На свечаности су говорили и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил и амбасадорка Велике Британије Шан Маклауд.

Вучић је пре свечаног отварања, пролазећи са члановима Владе и гостима у панорамском аутобусу том деоницом Моравског коридора, указао на то да су изградња ове саобраћајнице и отварање дела од Појата до Макрешана, важни за ширење индустријских зона, довођење страних инвеститора и развој тог краја.

Према његовим речима, Крушевац, као осми град по величини у Србији, овим добија пуно, али и Ћићевац, Варварин, Трстеник као и сви они који иду на Копаоник, у Врњачку Бању, Краљево.

У разговору са грађанима из места кроз која пролази Моравски коридор, који су се окупили на петљи Ћићевац и на штандовима изложили храну и друге локалне производе, вино, ракију, сапуне и разне занатске производе и представили туристичке потенцијале овог краја, председник је истакао да ће живот у овом крају бити сасвим другачији и бољи када се Моравски коридор буде завршио.

Прва деоница Моравског коридора од Појата до Макрешана дуга је 16,9 километара, а до октобра би требало да буде завршено додатних 10,7 километра до Кошева, чиме ће Крушевац бити повезан са ауто-путем.

То је прва “паметна” саобраћајница у нашој земљи, изграђена са комплетном оптичком инфраструктуром. Моравски коридор, од Појата до Прељине, биће најмодернији и најшири ауто-пут у Србији, пошто ће бити шири од постојећих ауто-путева за укупно 1,6 метара.

Градња Моравског коридора у дужини од 112 километара почела је у децембру 2019. године. Радове изводи конзорцијум америчке компаније Бехтел и турске Енка, а уговор је вредан близу 800 милиона евра.

Моравски коридор ће повезати три округа – Расински, Рашки и Моравички са коридорима 10 и 11, односно са ауто-путем Београд–Ниш и ауто-путем “Милош Велики”. Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи: Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац.

Такође, Моравски коридор ће трајно решити питање поплава, пошто ће бити регулисани токови река у овом делу Србије, а пре свега Јужне и Западне Мораве.

Најсавременији ауто-пут биће изграђен “на три Мораве” и у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара. Моравски коридор чине три деонице: Појате–Крушевац у дужини од 27,83 километра, Крушевац-Адрани у дужини од 53,88 километара и Адрани–Мрчајевци–Прељина дужине 30,66 километара.

Ауто-пут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а имаће 11 петљи, 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.