Скупштина Србије изгласала више закона

Скупштина Србије изгласала више закона

29/04/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

Посланици Народне скупштине Републике Србије изгласали су синоћ више закона, међу којима су и Закон о електронским комуникацијама, Закон о безбедности и здрављу на раду, Закон о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју и Закон о изменама и допунама Закона о коришћењу обновљивих извора енергије.

Такође, изгласан је и Закон о изменама и допунама Закона о управљању отпадом.

Скупштина Србије потврдила је и споразуме влада Србије и Азербејџана о социјалној сигурности, као и о зајму Међународне банке за обнову и развој.

Посланици су усвојили и Закон о потврђивању уговора о кредиту Француске агенције за развој и Споразум о сарадњи Србије и Немачке у области културе, образовања и науке.

Потврђени су и споразуми о признавању квалификација у високом образовању на Западном Балкану и о слободи кретања са личним картама на Западном Балкану, Споразум Србије и Турске о узајамном подстицању и заштити улагања, као и Споразум са Владом Мађарске о граничној контроли у друмском, железничком и водном саобраћају.

На седници је потврђен и Уговор о гаранцији за зајам за ликвидност ЕПС-а који је склопљен са Европском банком за обнову и развој, као и Споразум Србије и Северне Македоније о оснивању културно-информативних центара у Скопљу и у Београду.

Такође, потврђени су и споразуми са владама Румуније о сарадњи у области образовања, науке, културе, медија, омладине и спорта, Аустралије о социјалној сигурности, и Аустрије о војној сарадњи.

Споразум о стратешком партнерству Србије и Владе УАЕ такође је потврђен, као и споразум са Уједињеним Краљевством Велике Британије и Северне Ирске о реадмисији.

Усвојен је и предлог закључка поводом представљања Извештаја Европске комисије о Србији за 2022, који је поднело 11 посланика Скупштине Србије.

Међу усвојеним актима је и закон у вези са задуживањем Јавног предузећа Србијагас – Нови Сад и Акционарског друштва “Електромрежа Србије”, Београд.