Članice SB UN jasno naznačile obavezu Prištine o formiranju ZSO

Članice SB UN jasno naznačile obavezu Prištine o formiranju ZSO

28/04/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je izuzetno važno za Srbiju to što su članice Saveta bezbednosti UN na jučerašnjoj sednici jasno naznačile obavezu Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština.

Dačić je, u obraćanju novinarima posle sednice SB UN, ocenio da je većina članica tog tela bila korektna u smislu onoga što su rekli o obavezama i trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, pri čemu su gotovo svi – od SAD, Velike Britanije, Francuske, pa do Kine i Rusije, istakli da Priština ima obavezu da konačno formira ZSO i dali podršku dijalogu.

Međutim, sa druge strane rukovodstvu Prištine nije do dijaloga i mira, što pokazuju svuda, na svim poljima, kao što su pokazali i na sednici u Njujorku, istakao je on.

Šef srpske diplomatije je naglasio da ćemo nastaviti da insistiramo na tome da formiranje ZSO bude prva tačka u implementaciji svega, i dodao da nije siguran da će se tokom nastavka razgovora dveju strana 2. maja postići dogovor o tome.

Prema njegovim rečima, mi gotovo da smo sigurni da od toga neće biti ništa, jer cilj Aljbina Kurtija nije formiranje ZSO, njegov cilj je da se Srbi proteraju sa Kosova i Metohije.

Dačić je ocenio da je Savet Evrope uništio svoje principe time što je dao zeleno svetlo za proceduru oko prijema Prištine u članstvo te organizacije.

Prvi potpredsednik Vlade je napomenuo da se sada priprema sednica Generalne skupštine UN koja će se održati u septembru, što će biti naredni fokus Srbije.