Ministarke u Skupštini Srbije o porodilištima, kadrovskim rešenjima, pomoći majkama, udžbenicima

Ministarke u Skupštini Srbije o porodilištima, kadrovskim rešenjima, pomoći majkama, udžbenicima

27/04/2023 Off By BERB

Izvor: danas.rs/Beta/Foto: FoNet/Aleksandar Barda

 

Ministarka zdravlja, Danica Grujičić, izjavila je danas da će sva porodilišta u Srbiji biti uređena „u najskorijem mogućem vremenu“ jer je to, kako je navela, u februaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio ministru finansija Siniši Malom.

 

„Obećanje, izvršenje naređenja, da, bukvalno će sva porodilišta u Srbiji biti sređena u najskorijem mogućem vremenu. Morate napraviti projekat, morate dobiti određene građevinske dozvole, ali to je nešto na čemu ćemo raditi“, rekla je Grujičić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje poslanika Dveri Boška Obradovića.

Ona je kazala da su odobrena sredstva za GAK Narodni front, čija izgradnja nove zgrade počinje u drugoj polovini 2024. godine.

Kako je navela, za renoviranje GAK u Nišu izdvojeno je 900 miliona dinara.
„Pojedinačni slučajevi nekorektnog ponašanja prema trudnicama i pojedinačne slučajeve kako izgledaju određena porodilišta, nisu pravilo, ne danas u Srbiji“, rekla je Grujičić.

Na pitanje Obradovića o odluci od 21. novembra 2022. godine o smenjivanju direktorke beogradske Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr. Laza Lazarević“, Ivane Stašević Karličić koja i dalje nije smenjena, Grujičić je rekla da je dala taj predlog Vladi i da se dogovorila s „jednom profesorkom“ da privremeno zauzme mesto direktorke.

„Predložena direktorka se povukla posle toga i ostalo je samo na Vladi razrešenje gospođe Stašević Karličić. Skoro smo – 11. aprila, dali predlog za imenovanje opet privremeno nove direktorke koja je lekar u toj ustanovi i koja je dobila otkaz. I to je sad na Vladi, ja sam svoje mišljenje kao ministar rekla“, navela je Grujičić.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je u Skupštini da nikada nije bilo više subvencija za majke i porodilje.

„Finansijska sredstva koja idu u Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji su samo mali deo sredstava koja su izdvojena i usmerena na poboljšanje uslova u porodilištima i poboljšanje života majki i porodilja. Sada su subvencije za treće dete skoro dva miliona, a za četvrto skoro tri miliona dinara“, rekla je Kisić.

Na pitanje o obezbeđivanju besplatnih udžbenika u svim opštinama i gradovima, nakon što je u Beogradu doneta takva odluka, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rekao je da i ostale lokalne samouprave rade na tome.

„Novim predlogom Zakona o udžbenicima, svakoj jedinici lokalne samouprave obezbeđena su sredstva za besplatne udžbenike za đake koji žive na teritorijalnim jedinicama tih lokalnih samouprava. Predlog će uskoro biti stavljen na razmatranje“, rekao je Martinović.