Чланство у ЕУ стратешко опредељење и приоритет спољне политике Србије

Чланство у ЕУ стратешко опредељење и приоритет спољне политике Србије

27/04/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима Радне групе Савета Европске уније за проширење и државе које воде преговоре о приступању (COELA).

 

Брнабић је истакла да је чланство у ЕУ стратешко опредељење и приоритет спољне политике Србије. Брнабић је рекла да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер са којим остварујемо две трећине укупне робне размене.

Председница Владе је саговорнике подсетила да је Србија спремна за отварање Кластера 3 (Конкурентност и инклузивни раст) и да Европска комисија већ у два наварата позвала државе чланице да подрже овај корак у процесу претприступних преговора Србије, али да до њега још није дошло.

Председница Владе је нагласила да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, али да инсистира да се спроведу све обавезе из до сада постигнутих споразума. Поновила је да је имплементацију Бриселског споразума гарантовала ЕУ и да формирање Заједнице српских општина чекамо више од 10 година. Премијерка је посебно нагласила да Приштина није испунила ништа из Бриселског споразума и да је контрадикторно и непринципијелно да због тога бива награђивана подршком за покретање процедуре пријема у Савет Европе. Београд се најснажније противи оваквом развоју догађаја, додала је Брнабић.

Председница Владе је нагласила да је Србија посвећена сарадњи у области спољне и безбедносне политике са ЕУ. Премијерка је саговорнике подсетила да Преговарачки оквир подразумева да Србија треба да до момента приступања поступно усклађује своје политике.

Председница Владе је истакла и посвећеност Србије за добросуседску сарадњу коју сматра неопходном у даљем развоју нашег региона, као и то што је покренута иницијатива „Отворени Балкан“ која је инклузивног карактера и која је отворена за све у региону. Брнабић је у ком контексту нагласила важност регионалне сарадње и стабилности.

Најзад, премијерка је рекла да су су реформе у области владавине права приоритет, да ће оне бити снажно настављене, као и да је у претходном периоду напредак постигнут у готово свим областима обухваћеним владавином права, реформском процесу, борби против корупције и организованог криминала, визној политици и у области медија.

У име председавања Шведске Радном групом Савета ЕУ за проширење и држава које воде преговоре о приступању (COELA) са седиштем у Бриселу, Сузана Лисик је поново потврдила посвећеност ЕУ перспективи Србије за чланство у Европској унији и подсетила да је ЕУ највећи инвеститор, донатор и трговински партнер Србије. Државе чланице ЕУ такође су подсетиле колико је важно да Србија даље убрза и спроводи реформе у основним областима, као што су владавина права и основна људска права, независност и функционисање правосуђа, слобода изражавања, укључујући слободу медија и борба против корупције и организованог криминала. Државе чланице ЕУ такође су поновиле очекивања уније да се Србија као земља партнер и кандидат за придруживање ЕУ усклади са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући рестриктивне мере ЕУ, као кључни аспект процеса интеграције у ЕУ и снажан израз стратешког избора партнера и место у заједници вредности. Државе чланице ЕУ су поздравиле Споразум о путу ка нормализацији односа, који поставља дијалог уз посредовање ЕУ на чврст пут ка будућности и утире пут за свеобухватну нормализацију, и изразиле очекивање да се спроведу све одредбе Споразума и Анекса.